Main menu

header

981 7 3de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Folosit pentru prima dată ca remediu naturist în China, cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, eleuthero a fost creditat de-a lungul secolelor cu numeroase beneficii pentru sănătate. În prezent, clasificată ca adaptogen, această plantă stă la baza unor formule cu acțiune renumită pe diverse direcții de funcționare a metabolismului.

Ajută la depăşirea epuizării

Eleuthero are renumele de stimulator al sistemului imunitar și de tonic general - nu întâmplător este supranumit „ginseng siberian”. Concret, ca stimulent, eleuthero crește nivelul de energie și aduce corpului compuși cunoscuți pentru proprietatea de a ajuta la depășirea epuizării și la prevenirea efectelor sale secundare. După mai multe serii de cercetări, oamenii de știință au clasificat acest tămăduitor natural ca adaptogen, planta fiind folosită astăzi în formulările care ajută organismul să gestioneze stresul, întrucât susține funcționarea sistemului nervos. În același timp, prin creșterea circulației sangvine, eleuthero ameliorează memoria și concentrarea și ajută la prevenirea și repararea leziunilor nervoase, ca urmare fiind luat în considerare pentru elaborarea unor tratamente pentru afecțiuni neurologice progresive, cum ar fi boala Alzheimer. Pe de altă parte, un studiu clinic derulat pe voluntari sănătoși a demonstrat că eleuterozidele din această plantă îmbunătățesc funcția limfatică a rețelei de ganglioni limfatici, prevenind acumularea de lichid.

Preîntâmpină formarea ulcerelor piciorului diabetic

Potrivit articolelor de specialitate, eleuthero are proprietăți anticancerigene, în special în cazurile de cancer pulmonar, cercetările pe această direcție fiind în plină desfășurare. Planta poate crește capacitatea mușchilor de a lucra, mai ales în perioadele de activitate fizică intensă. Un studiu a relevat faptul că un consum de 800 mg eleuthero pe zi, timp de opt săptămâni, a crescut timpul de rezistență cu 23%, saturația maximă de oxigen cu 12% și cea mai mare frecvență cardiacă cu 3%. Planta este recomandată și pentru gestionarea optimă a nivelului tensiunii arteriale a persoanelor hipotensive. În același timp, prin stimularea sistemului imunitar, eleuthero accelerează procesul de vindecare și previne formarea de ulcere, inclusiv ale piciorului diabetic.

Eleuthero se comercializează sub formă de capsule, tablete, extract lichid, tinctură și pulbere, iar frunzele și tulpinile uscate ale plantei pot fi consumate sub formă de ceai

De folos împotriva simptomelor menopauzei

În mai multe formule de tratamente naturiste, eleuthero este utilizat pentru a crește rezistența osoasă. Un studiu pe animale de laborator a pus în evidență faptul că administrarea a 100 mg plantă pe zi, timp de opt săptămâni, a generat o creștere cu peste 16% a densității osoase a femurului. De asemenea, extractele de eleuthero au renumele de a se putea lega de receptorii de estrogen, ceea ce este de natură să ajute femeile care se confrută cu simptomele menopauzei. În plus, eleuthero poate scurta durata și severitatea infecțiilor pulmonare, cum ar fi gripa și pneumonia. În dreptul aceluiași adaptogen, o serie de cercetări consemnează proprietatea de a reduce rezistența la insulină, planta fiind studiată ca un potențial tratament pentru diabetul de tip II, cu atât mai mult cu cât un studiu clinic a constatat că administrarea a 480 mg eleuthero pe zi a scăzut semnificativ nivelul de zahăr din sânge după masă la voluntarii cu această afecțiune.