Main menu

header

982 9 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Înrudită cu măcrișul, oca, legumă care vine din negura timpurilor, de pe vremea Imperiului Inca, este a doua cea mai importantă cultură a poporului andin, după cartofi. Rămas în plan secund secole la rând, acest aliment străvechi a revenit în prim-planul atenției nutriționiștilor și celor care își doresc un stil de viață sănătos, grație unui cumul de proprietăți și de beneficii pentru sănătate.

Hidratează în profunzime

Oca este o cultură care poate fi considerată strategică, întrucât are o componentă de siguranță alimentară. Această proprietate vine din capacitatea acestei legume de a rezista unor condiții foarte vitrege de mediu, în principal secetă prelungită și îngheț. „Oca este al doilea cel mai cultivat tubercul, după cartof. Bogată în proteine, cu un echilibru bun de aminoacizi, leguma este, de asemenea, o sursă bună de fibre și este bogată în antioxidanți”, menționează Centrul Internațional de Cartofi din Peru. De exemplu, articolele de specialitate consemnează faptul că vitaminele din oca ajută creierul să funcţioneze în mod normal, fierul contribuie la formarea celulelor roşii, îmbunătățind astfel nivelul hemoglobinei și proteinele sunt transformate în energie în mod eficient. În același timp, apa din această legumă este excelentă pentru hidratarea în profunzime a organismului.

Aliat al unei greutăţi corporale optime

Oca a cucerit mai multe zone ale lumii, din Marea Britanie până în Filipine și Noua Zeelandă. Aportul de fibre al acestei legume previne constipația și cancerul de colon, susținând funcționarea întregului sistem digestiv. De asemenea, prin bogăția de nutrienți, oca este studiată intens din perspectiva capacității de a combate în mod natural anxietatea și depresia, întrucât vitamina B6 pe care o conține este implicată în transmiţătorii responsabili de controlul emoţiilor. Mai mult, mineralele din această legumă străveche fortifică sistemul osos, îmbunătățesc densitatea oaselor și previn astfel instalarea osteoporozei, reducând riscul de fracturi. De asemenea, prin aportul caloric redus, oca este un aliat al unei greutăți corporale optime.

PONT. Oca poate fi gătită asemenea cartofului obișnuit.