de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Delicioase și parfumate, căpșunile fac parte din categoria alimentelor pe care le iubește aproape toată lumea. Versatile, vedete ale unui mare număr de meniuri, aceste fructe dezvăluie neîncetat noi proprietăți și pentru sănătatea oamenilor.
Atenuează boala inflamatorie intestinală
Potrivit rezultatelor unei cercetări recente, finanțată de California Strawberry Commission, o porție zilnică de căpșuni poate ține la distanță declinul cognitiv al adulților trecuți de o anumită vârstă. În cadrul studiului clinic, cercetătorii au administrat zilnic voluntarilor 26 de grame de pudră de căpșuni, timp de opt săptămâni. Evaluând impactul asupra abilităților cognitive ale participanților, experții americani au concluzionat că participanții la teste au înregistrat o viteză sporită de procesare mentală și o stimulare vizibilă a memoriei episodice. În același timp, au fost confirmate rezultatele unor studii anterioare, care au evidențiat că un consum regulat de căpșuni este de natură să atenueze inflamația asociată cu boala inflamatorie intestinală.
Susțin inima
Pline de antioxidanți, căpșunile s-au dovedit capabile să îmbunătățească semnificativ sănătatea inimii, acționând prin scăderea tensiunii arteriale, reglarea concentrațiilor serice de colesterol „bun”, ceea ce previne ateroscleroza și menține elasticitatea vaselor de sânge, precum și prin fortificarea organismului în fața oxidanților nocivi. „Acest studiu demonstrează că un consum regulat de căpșuni poate promova funcția cognitivă și poate îmbunătăți factorii de risc cardiovascular. Simpla adăugare în dietă a acestor fructe poate schimba markerii la vârstnici”, punctează Shirin Hooshmand, profesor la Școala de Științe din San Diego. Totodată, potrivit rezultatelor studiilor, căpşunile încetinesc eliberarea de glucoză și reduc secreţia de insulină, ceea ce e de natură să prevină instalarea diabetului și a sindromului metabolic.
Consumul de căpșuni este creditat cu proprietatea de a preveni cancerul