Main menu

header

982 9 3de Georgiana Mihalcea

Elecampane are o istorie foarte lungă și distinsă de utilizare. Numeroasele sale beneficii pentru sănătate au fost recunoscute de grecii și romanii antici care au folosit această plantă ca tonic general pentru sănătate și un remediu pentru multe afecțiuni. Potrivit lui Hipocrate, elecampane stimulează creierul, rinichii, stomacul și uterul să funcționeze optim. De asemenea, a- cesta l-a folosit pentru a trata erupțiile cronice ale pielii, mâncărimea și durerea cauzată de mușcăturile de animale (un pericol foarte real pe vremea aceea). În altă parte a Europei, elecampane a fost folosit în mod tradițional ca tonic respirator, diuretic, pentru tuse și răceală, probleme digestive, crampe menstruale și pentru tratarea hidropiziei (umflarea țesuturilor moi din cauza acumulării de apă în exces). Medicina ayurvedică tradițională chineză și indiană folosește această rădăcină pentru bronșită și astm.

Vindecă ulcerul peptic

Rădăcina de elecampane conține 44% din compusul prebiotic inulină. Prebioticele susțin și hrănesc flora intestinală sănătoasă și sunt unul dintre alimentele preferate ale probioticelor, inclusiv Bifidobacteria și Lactobacillus. Coloniile acestor bacterii benefice din intestin ajută la prevenirea infecțiilor și a inflamației în această zonă. În cazul pierderii poftei de mâncare și a senzației de letargie din cauza absorbției slabe a nutrienților, elecampane îmbunătățește funcționarea corectă a sistemului digestiv. În plus, un studiu clinic a arătat că un extract din rădăcina de Elecampane are proprietăți de vindecare a ulcerului, deoarece a atenuat simptomele dureroase și a îmbunătățit circulația mucoasei gastrice. Studiul a fost efectuat pe 102 pacienți cu ulcer peptic. Pentru a face ceaiul de elecampane, luați 2 linguri cu rădăcină uscată şi fierbeți timp de 20 de minute în 300 ml apă. Adăugați miere sau orice îndulcitor natural după gust.

Calmează inflamația căilor bronhice

În urma afecțiunilor respiratorii, cum ar fi bronșita, tuburile bronșice devin roșii și umflate, ceea ce face dificilă respirația. Rădăcina de elecampane este bogată în substanțe fitochimice, precum helenina și inulina. Aceasta din urmă acoperă și calmează căile bronșice, acționând în același timp ca un expectorant, ajutând la reducerea secrețiilor bronșice și curățând plămânii de congestie. Pe lângă calitățile sale expectorante, elecampane calmează iritația și inflamația care rezultă din tuse, acționând în același timp și ca un inhibitor al acesteia. Se crede că această acțiune antitusivă este rezultatul unui alt compus activ, alatolactona, găsit în rădăcina acestei plante. În plus, lactonele sesquiterpenice prezente în elecampane au un efect antibiotic natural care poate fi util în tratarea infecțiilor respiratorii bacteriene.

În anii 1800, din rădăcina de elecampane erau produse pastile, bomboane și picături de tuse

Distruge şi expulzează paraziţii din intestine

Substanțele fitochimice (alantolactonă și izoalantolactonă) conținute în rădăcina de elecampane au proprietăți antihelmintice și antiparazitare. Acești compuși sunt eficienți în distrugerea și expulzarea paraziților din intestin, cum ar fi viermi rotunzi, oxiuri, viermi anchilostomatici şi viermi bici. Conținutul ridicat de inulină din elecampane este util și pentru persoanele care au diabet de tip II. Inulina încetinește metabolismul zahărului, reducând vârfurile dăunătoare ale glucozei din sânge care contribuie la rezistența la insulină.