Main menu

header

982 8 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Fructe ale unui palmier cu același nume care crește în America de Sud, nucile tagua au câștigat popularitate pentru diversele beneficii pentru sănătate, deopotrivă interne și externe.

Energizează organismul

Nucile tagua sunt o sursă excelentă de nutrienți importanți, la loc de cinste situându-se carbohidrații, fibrele, grăsimile sănătoase și proteinele. Cu o cantitate mică de calorii, aceste nuci sunt o alegere alimentară pentru persoanele care doresc să-și mențină greutatea optimă, întrucât energizează organismul și prelungesc sațietatea. În același timp, potrivit cercetărilor oamenilor de știință, nucile tagua sunt încărcate de antioxidanți care combat stresul oxidativ, daunele celulare și țin la distanță boli cronice grave. De asemenea, aceste nuci au un indice glicemic scăzut, ceea ce le recomandă în dieta persoanelor cu diabet sau care sunt predispuse la a dezvolta această afecțiune.

Prelungeşte rezistenţa fizică

Prin proprietatea de a scădea nivelul colesterolului „rău” (LDL) și aportul de acizi grași Omega 3 și Omega 6, consumul de nuci tagua contribuie la sănătatea inimii. În plus, potasiul din aceste fructe ajută la controlul tensiunii arteriale. Pe de altă parte, mineralele din nucile tagua, în principal calciul, fosforul și magneziul, mențin oasele puternice și sănătoase. De altfel, consumul acestor fructe este de natură să sprijine funcția musculară și să susțină efortul în timpul antrenamentelor, prelungind rezistența fizică. Totodată, prin intermediul amintitelor fibre, nucile tagua mențin sănătatea digestivă, detoxifică și echilibrează microflora intestinală, prevenind constipația și cancerul de colon.

Întârzie declinul cognitiv

Mai multe studii au relevat faptul că anumite substanțe chimice bioactive din nucile tagua au efecte antiinflamatoare. Prin scăderea inflamațiilor din organism, consumul acestor nuci poate fi de folos persoanelor care suferă de alergii sau de artrită. Mai mult, asemenea altor tipuri de nuci, tagua sunt aliați ai sănătății creierului, îmbunătățind concentrarea și memoria și ținând la distanță declinul cognitiv și afecțiunile neurodegenerative. Tot în dreptul nucilor tagua specialiștii menționează capacitatea de a fortifica sistemul imunitar, care devine astfel mult mai bine pregătit pentru a combate infecțiile.

Nucile tagua fortifică sistemul imunitar împotriva infecţiilor

Uleiul de nuci tagua hidratează și vindecă pielea afectată de diverse afecțiuni specifice sau de răni superficiale

Previn îmbătrânirea prematură

Nucile tagua sunt o sursă foarte bună de vitamina E, iar ca urmare, contribuie la menținerea tinereții și vigorii organismului, prevenind îmbătrânirea prematură. În același timp, aceste fructe sunt creditate cu proprietatea de a reduce nivelul stresului, întrucât conțin magneziu, un mineral binecunoscut pentru proprietatea sa de a echilibra sistemul nervos. Prin intermediul vitaminei C, aceste nuci ajută organismul să absoarbă mai bine fierul, fiind o opțiune alimentară excelentă pentru  persoanele care sunt expuse riscului de anemie cu deficit de fier. Totodată, prin aportul de vitamina A, nucile tagua susțin acuitatea vederii.