de Georgiana Mihalcea
Albăstreaua este originară din Europa și a fost folosită de secole pentru proprietățile sale medicinale. Ceaiul de albăstrele, cunoscut și sub denumirea de ceai de Centaurea cyanus, este un remediu popular naturist utilizat de secole pentru a proteja sănătatea generală și starea de bine. Este plin de antioxidanți, compuși antiinflamatori și alți nutrienți benefici care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți aspectul pielii și părului, dar și sănătatea generală. Se prepară din petalele uscate ale plantei, are un gust blând, ușor dulce și este adesea savurat ca o alternativă fără cofeină la ceaiul sau cafeaua tradițională.
Menține pielea sănătoasă și strălucitoare
Ceaiul de albăstrele este bogat în antioxidanți, care vă pot proteja pielea de daunele cauzate de radicalii liberi. Aceștia sunt niște molecule instabile care pot deteriora celulele și pot contribui la îmbătrânire și apariția unor boli. Antioxidanții din această licoare pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației, tratând eficient: acneea, eczemele și psoriazisul. În plus, ceaiul de albăstrele conține flavonoide, care sprijină o bună funcționare a circulației sangvine și stimulează aspectul sănătos și strălucitor al tenului. Chiar și simpla admirare a acestei flori vă poate ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit! Deci, nu este surprinzător faptul că ceaiul de albăstrele contribuie la ameliorarea anxietății, reducerea stresului și la îmbunătățirea simptomelor depresiei. Se recomandă să beți una-două căni de ceai pe zi pentru a beneficia din plin de toate aceste calități deosebite.
Întăreşte sistemul imunitar
Ceaiul de albăstrele are proprietăți antiinflamatorii, care duc la reducerea acestei reacții negative din organism și la îmbunătățirea sănătății întregului organism. Consumul regulat vă poate ajuta la întărirea sistemului imunitar, reducerea riscului de boli cronice, dar și la îmbunătățirea digestiei. Există multe modalități de a-l încorpora în rutina zilnică. Cea mai la îndemână este să înlocuiți cafeaua de dimineață cu o ceșcuţă cu ceai de albăstrele. De asemenea, vă puteți bucura de aroma sa după-amiază sau înainte de culcare, pentru că relaxează și face somnul să fie și mai odihnitor. Pentru a spori aroma, puteți adăuga puțină miere și lămâie. În plus, proprietățile sale antiseptice ajută la prevenirea infecției rănilor, în timp ce proprietățile sale de coagulare ajută la stoparea sângerării rănilor deschise.
Licoarea se prepară prin infuzarea câtorva petale uscate de albăstrele într-o cană cu apă fierbinte
Există o istorie lungă de utilizare a acestei plante pentru a gestiona problemele oculare. Potrivit documentelor din secolul al XVII-lea, albăstrelele au fost folosite pentru a atenua nevoia de a purta ochelari
Oferă părului rezistenţă
Pe lângă beneficiile sale pentru piele și sănătatea generală, ceaiul de albăstrele poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea și aspectul părului. Compușii din acest ceai vă pot proteja părul de daunele cauzate de radicalii liberi, care pot duce la uscăciune, rupere și vârfuri despicate. În plus, flavonoidele conținute contribuie la îmbunătățirea circulației la nivelul scal- pului, promovând creșterea sănătoasă a părului. Consumul regulat de ceai sau utilizarea lui la clătirea părului vă poate ajuta să-l mențineți strălucitor, puternic și sănătos. O infuzie concentrată din petale de albăstrele poate fi folosită pentru a spăla scalpul și a scăpa de mătreață, precum și pentru a calma eczemele apărute în această zonă.