de Georgiana Mihalcea
Un adevărat concentrat de dulceață, nalba sălbatică, denumită și colăceii babei ori Malva silvestris, reprezintă o plantă de prim ordin în fitoterapie, atunci când vine vorba despre găsirea unui remediu liniștitor fără efecte secundare, potrivit pentru toată lumea, de la gravide la adulți și chiar bebeluși. Poate fi astfel de mare ajutor în tratarea anumitor inflamatii benigne ale sferei ORL, dermatologice, urinare și digestive.
Poate fi benefică în tratamentul hiperlipidemiei
Frunzele și florile de nalba sălbatică sunt bogate în vitaminele C și E, acizi grași nesaturați (acid alfa-linolenic), terpene (agenți antimicrobieni) și polifenoli. Nalba sălbatică este utilizată în tratamentul afecțiunilor gastrointestinale (gastroenterite, dizenterie, constipație, dureri abdominale), inflamații ale pielii, dureri menstruale, tulburări urologice (diuretice), probleme respiratorii (tuse, laringită, astm bronșic) și infecții bucale (dureri de dinți, ulcer, abces). Polifenolii par să fie parțial responsabili pentru proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale acestei plante, în timp ce acțiunea sa antitusivă pare să se datoreze altor molecule cu proprietăți de înmuiere (adică mucilagii) prezente în plantă. Alte studii au raportat că această plantă are proprietăți antibacteriene și anticancerigene și poate fi benefică în tratamentul diabetului și hiperlipidemiei.
Alungă tusea
Toate părțile plantei pot fi utilizate în medicina pe bază de plante (frunze, flori și rădăcini). Cu toate acestea, în principal frunzele și florile sunt folosite în compoziția majorității preparatelor. Pentru administrare internă, nalba sălbatică este utilizată în principal sub formă de ceaiuri. Pentru un efect laxativ ușor (împotriva constipației, chiar și la copiii mici), infuzați două sau trei linguri cu flori uscate la 1 litru de apă fierbinte. Se beau două până la patru căni pe zi. Pentru tuse, afecțiuni respiratorii și iritații intestinale, adăugați două linguri cu amestec de flori și frunze, la 1 litru de apă. Se beau una până la trei căni pe zi. Pentru uz extern, decocturile se folosesc amestecate în apă de gură (pentru a trata afecțiuni bucale) și gargară, precum și în loțiuni de curățare și calmare, pentru a fi aplicate în comprese (piele iritată, oboseală oculară, conjunctivită, spălarea rănilor mici). Pentru prepararea decoctului se lasă 30 până la 50 g frunze și flori amestecate într-un litru de apă clocotită. Aplicați de mai multe ori pe zi. Sucul de frunze proaspete calmează înțepăturile de insecte.
Având virtuți antiinflamatorii și emoliente, nalba sălbatică este utilizată pe scară largă și în cosmetică, în tratamente hidratante şi calmante, în special pentru bebeluși
Era remediul anticonstipaţie folosit de Hipocrate
Nalba sălbatică era o plată binecunoscută pe vremea grecilor și romanilor care se bucurau de beneficiile frunzelor sale fragede, recunos- cându-i în același timp proprietățile laxative. A fost astfel unul dintre remediile preferate ale lui Hipocrate, „părintele medicinei” sau chiar ale lui Pitagora, care l-au folosit împotriva constipației. În Evul Mediu, a făcut parte integrantă din faimoasele grădini de plante rare care oferea un loc aparte plantelor medicinale. Carol cel Mare a cerut chiar să fie cultivată pentru proprietățile sale terapeutice valoroase. Apoi a străbătut secolele fără să-și piardă reputația. Chiar și astăzi, este recunoscută pentru aceleași beneficii antiinflamatoare, calmante, expectorante și laxative.