Main menu

header

982 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Atunci când sistemul imunitar reacţionează excesiv la substanţe inhalatorii, corpul eliberează substanţe chimice care cauzează simptome de alergie. În condițiile în care aerul este tot mai poluat, iar praful este în cantitate mare peste tot, incidența rinitei alergice crește.

Afectează aproximativ 20% din populaţie

Neplăcuta rinită alergică este un tablou de simptome larg răspândit, care afectează aproximativ 20% din populaţie la nivel mondial. Afecțiunea nu se limitează doar la simptomele ce apar la nivelul nasului, ci poate avea efecte în întregul organism și se manifestă cel mai frecvent prin strănut, obstrucție nazală (senzația de nas înfundat), absența mirosului, secreție nazală abundentă, mâncărime la nivelul nasului, ochilor, gurii sau pielii, durere de cap, oboseală și iritabilitate. În majoritatea cazurilor, simptomele pot fi tratate cu remedii naturiste, cu excepția pacienților cărora rinita alergică le afectează viața de zi cu zi și este însoțită de patologii ca tusea, infecții ale urechii, dureri de gât, dificultăți de respirație, conjuctivită, sinuzită, astm bronșic, tulburări de somn, probleme de memorie.

Irigații cu apă cu sare

Principalul alergen care poate provoca rinita alergică este polenul, alături de acarienii de praf prezenţi în aşternut, sporii mucegaiului din aer şi părul animalelor de companie. Unii oameni au un risc mai mare de a suferi de rinită alergică, iar factorii de risc includ un istoric familial de alergii, un sistem imunitar slab, expunerea la fumul de ţigară. Există două tipuri de rinită alergică: de sezon („febra fânului”) şi perenă, care se manifestă pe tot parcursul anului. Unul dintre remediile naturiste cele mai eficiente este apa sărată. Un studiu al experților din statul american Wisconsin a constatat că irigarea salină nazală obişnuită poate îmbunătăţi simptomele rinitei alergice. Se amestecă o linguriţă cu sare şi un vârf de bicarbonat de sodiu în două ceşti cu apă distilată caldă. Cu un irigator nazal, se introduce o cantitate mică din această soluţie într-o nară, se lasă să se scurgă, apoi se suflă uşor nasul, pentru a elimina excesul de mucus şi de soluţie salină. Se continuă cu cealaltă nară și se repetă procedeul de câteva ori pe zi.

Aburi cu ulei esențial de arbore-de-ceai

Inhalarea aburului în mod regulat va ajuta la curăţarea nasului de exces de mucus şi de orice alt iritant. Acest efect, la rândul său, va ajuta la diminuarea simptomelor de rinită alergică. Se toarnă apă fiartă într-un castron mare, se adaugă cinci picături de ulei esenţial de arbore de ceai, se acoperă capul cu un prosop şi se respiră profund aburul, timp de până la zece minute, apoi se suflă bine nasul. Se repetă de mai multe ori pe zi. La rândul său, ghimbirul este un remediu util pentru rinita alergică - funcţionează ca un antihistaminic natural şi are proprietăţi antivirale, antibacteriene, antiinflamatoare şi imuno-stimulatoare, care ajută la ameliorarea simptomelor. Se amestecă o lingură cu ghimbir ras şi o bucată mică de scorţişoară într-o cană cu apă. Se fierbe timp de cinci minute, se strecoară lichidul, se adaugă puţină miere şi suc de lămâie. Se bea acest ceai de până la trei ori pe zi, în timpul sezonului de alergie.

Turmeric, probiotice, vitamina C

982 6 2Un alt condiment este considerat foarte eficient pentru a reduce riscul de orice fel de alergie: turmericul. Puternic antioxidant şi antiinflamator cu proprietăţi de stimulare a imunităţii, acesta ajută la reducerea simptomelor de rinită alergică. Se prepară un amestec cu câte șase linguri cu pulbere de turmeric şi miere. Pasta rezultată se depozitează într-un recipient etanş. Se ia câte o linguriţă cu acest amestec de două ori pe zi, în timpul sezonului de alergie. De asemenea, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat de cercetătorii chinezi, suplimentele probiotice care conţin Lactobacillus acidophilus reduc frecvenţa şi severitatea simptomelor de rinită alergică. Se ia câte o capsulă dimineaţa şi seara, timp de până la două săptămâni. Pe de altă parte, puternicul antioxidant care este vitamina C reprezintă un real ajutor pentru persoanele cu această afecțiune. Aceasta se poate obține din alimentele care o conțin (lămâi, portocale, broccoli, grepfrut, kiwi, ardei gras, cartof, căpşuni, tomate), precum și din suplimente.

Echinacea, cătină

982 6 3Echinacea este o plantă medicinală care conține rășini, polizaharide, ulei volatil și alte substanțe active cu rol antifungic, antiseptic și antiviral, stimulând sistemul imunitar. În aceste condiții, ceaiul și tinctura de echinacea sunt de un mare ajutor pentru atenuarea simptomelor care însoțesc rinita alergică, de la strănut până la secreții în exces. Un alt mare vindecător al naturii care se adresează direct acestei afecțiuni este renumita cătină. Fruct binecunoscut pentru cantitatea mare de antioxidanți pe care o furnizează corpului, în frunte cu vitamina C, cătina este, în același timp plină de vitamine și, în special sub formă de sirop, administrat după indicațiile de pe ambalaj, este de natură să fortifice sistemul imunitar și astfel să aibă efect benefic împotriva rinitei alergice.

Măceșe, propolis

982 6 4Datorită principiilor active cu efecte benefice asupra organismului (vitamina C și B, antioxidanți, minerale, tanini), măceșele contribuie la prevenirea astmului și alergiilor. În special siropul de măceșe 100% natural, obținut prin prelucrare manuală, este un produs care a demonstrat acțiune împotriva simptomelor rinitei alergice. Mai departe, minunatul produs al albinelor numit propolis este antibacterian, antioxidant, imunomodulant, antiinflamator și antifungic natural. Consumat sub formă de tinctură, acesta este un aliat natural împotriva tuturor afecțiunilor respiratorii, inclusiv rinita alergică. De asemenea, se poate consuma câte o lingură cu ulei de seminţe de in zilnic. În general, specialiștii recomandă ca prima grijă pentru persoanele care suferă de simptomele rinitei alergice să fie susținerea adecvată a sistemului imunitar, cel dintâi chemat să apere organismul în fața agresiunilor exterioare.

Acupunctura s-a dovedit, în timp, una dintre metodele naturale foarte eficiente pentru tratarea simptomelor rinitei alergice

Măsuri simple, care ţin de stilul de viaţă

Unele dintre măsurile de stil de viață pe care le pot adopta persoanele care suferă de simptome ale rinitei alergice sunt eliminarea alcoolului, cofeinei şi produselor lactate din dietă cel puțin pentru câteva zile, când se manifestă afecțiunea. Mai departe, sunt necesare și recomandate controlul prafului în casă, aerisirea regulată, curățenia frecventă și purtarea unei măști simple la fiecare ieșire în aer liber, pentru a se evita expunerea la poluare, praf şi polen. Totodată, se pot folosi aparate de aer condiţionat care nu aduc aer din exterior, ci purifică aerul din interior și amplasarea de dezumidificatoare care să mențină umiditatea ambientală de 50%-60% (se poate măsura cu un higrometru). Alte metode de a evita simptomele rinitei alergice sunt dușul la întoarcerea de afară, schimbarea rapidă a hainelor folosite în exterior și hidratarea corespunzătoare a organismului.