Main menu

header

983 7 2de Georgiana Mihalcea

Isopul este o plantă cu numeroase beneficii pentru sănătate și utilizări practice, fiind folosită încă din Antichitate pentru proprietățile sale vindecătoare și menționată chiar într-unul dintre psalmii din Biblie. În secolul al VII-lea, acesta era folosit pentru curățarea și purificarea aerului în locurile sacre, în timp ce călugării din ordinul benedictin puneau această plantă în mâncare pentru a trata afecțiuni ale rinichilor și pentru a întări sistemului imunitar.

Ideal în afecțiunile pulmonare

Ceaiul de isop este un remediu ideal pentru cei care au ușoare afecțiuni respiratorii. Așa că îl puteți consuma cu încredere când aveți simptome de răceală sau gripă - și nu numai. Substanțele active din această plantă acționează ca antiseptic bronșic și pulmonar, favorizând expectorația. Ceaiul se prepară adăugând două lingurițe cu plantă uscată și mărunțită într-o cană cu apă fierbinte. Vasul se acoperă și se lasă la infuzat timp de 15 minute, după care se strecoară și se consumă pe stomacul gol, cu un sfert de oră înaintea meselor principale. Deși are un miros mai plăcut și un gust puțin mai floral, se aseamănă cumva cu menta prin faptul că are o substanță amară care stimulează pofta de mâncare. Poate fi îndulcit cu miere.

Ajută la reglarea menstruației

Alte beneficii ale ceaiului de isop constau în faptul că ajută la eliminarea apei din țesuturi, prin transpirație, calmează durerile abdominale și reglează funcțiile digestive. Iar, datorită proprietăților astringente, contractează țesuturile, ajutând la eliminarea toxinelor și a congestiei (mucusului) prin stimularea fluxului limfatic și sangvin în organism. Are, de asemenea, un efect calmant, îmbunătățește funcțiile hepatice, ajută la reglarea menstruației și susține sănătatea celulelor creierului. La fel de important, isopul are efect antiviral și antibacterian.

Cicatrizează rănile

Ceaiul preparat din această plantă poate avea și un uz extern, pentru că are o acțiune antiseptică și cicatrizantă asupra rănilor, folosindu-se sub formă de băi sau comprese. Așadar, ceaiul de isop poate fi aplicat local pe piele pentru că ajută la prevenirea apariției infecțiilor în cazul tăieturilor minore, zgârieturilor superficiale, mușcăturilor de insecte și rănilor mici. Să ne amintim de Psalmul 50, care-i evidențiază fix această proprietate: „Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi; spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi”.

Isopul este o plantă cu beneficii diverse pentru sănătate, dar poate fi folosit și pentru a aduce un plus de savoare mâncărurilor, putând fi adăugat în supe și salate

Uleiul esenţial restabileşte echilibrul emoţional

Uleiul esențial de isop organic se obține prin distilarea completă în vapori de apă a plantei crescute în culturi ecologice. Este foarte popular în aromoterapie (pentru mirosul său plăcut și efectul de calmare), dar și în cultura orientală (în filosofia Yin și Yang, isopul e considerat a fi o plantă aducătoare de echilibru și normalitate). Ca mod de folosire, este versatil: se poate adăuga în creme sau geluri de corp, se poate dizolva în apă pentru aplicarea pe ten sau se poate folosi pentru a masa pielea în zonele afectate de răni, arsuri, eczeme sau herpes. Uleiul esențial de isop poate ajuta la echilibrarea emoțională, poate reda tonusul muscular şi poate reduce stările de insomnie și de oboseală. Cât despre beneficiile sale în cosmetică, acesta este cunoscut pentru acțiunile sale pozitive în cazul acneei, tenului gras și eliminarea excesului de sebum.