Main menu

header

984 9 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

„Rudă” cu muștarul, hreanul este un condiment atât de cunoscut și de utilizat în gastronomie, încât există meniuri care nu pot fi imaginate fără gustul său de excepție. În același timp, puternica rădăcină este un aliat de calibru al sănătății, adresându-se deopotrivă prevenției și tratării.

Ajută organismul să reziste în fața tumorilor

Hreanul are compuși speciali care îi oferă aroma picantă, dar mult mai mult: contracarează cancerul. Rădăcina conține de zece ori mai mulți glucozinolați în comparație cu broccoli și ajută organismul să reziste în fața tumorilor, oamenii de știință evidențiind faptul că hreanul este capabil să inducă moartea celulară în cancerul de sân și de colon. De asemenea, hreanul previne deteriorarea oxidativă asociată cu radicalii liberi, prin intermediul antioxidanților care susțin sănătatea generală. Fiind antimutagenic, condimentul protejează organismul de mutațiile care provoacă boli de inimă și tulburări degenerative - de exemplu, extractele de hrean sunt cunoscute pentru combaterea deteriorării ADN.

Elimină infecțiile acute ale tractului urinar

Hreanul are proprietăți antibiotice care au fost folosite secole la rând pentru tratamentul unor afecțiuni ale căilor respiratorii. Un studiu recent, derulat în Germania, a relevat faptul că acest condiment tratează eficient și fără efecte secundare bronșita și sinuzita acută. Concret, mirosul său înțepător ajută la eliminarea mucusului în exces din sistemul respirator superior, ceea ce ajută la prevenirea șanselor de infecție. În plus, hreanul este un aliat tradițional împotriva „febrei fânului” (rinita alergică), simplul consum cu moderație de rădăcină proaspăt rasă fiind de natură să genereze efecte benefice rapide. De asemenea, proprietățile antibiotice ale condimentului tratează cu succes infecțiile acute ale tractului urinar, cu rezultate superioare, în unele cazuri, tratamentelor cu antibiotice. Aceste urmări benefice se datorează capacității diuretice a acestei rădăcini.

Stimulează formarea bilei în vezica biliară

Studiile pe animale de laborator au evaluat activitatea antibacteriană și antimicrobiană a rădăcinii de hrean, sub formă de ulei esențial, rezultând faptul că acest condiment poate potența acțiunea fagocitelor care contracarează bolile și infecțiile. Pe de altă parte, o enzimă care se găsește în hrean stimulează digestia, scade riscul de constipație și reglează mișcările intestinale. Mai mult, condimentul contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv și prin fibrele pe care le aduce organismului, precum și prin stimularea formării bilei în vezica biliară.

Prin intermediul compușilor pe care îi conține, hreanul fortifică sistemul imunitar

Atenuează durerile de spate

Hreanul a fost utilizat pentru ameliorarea durerilor încă din Grecia antică. Oamenii de știință contemporani au confirmat puterea remarcabilă a acestui condiment de a atenua migrenele, durerile de spate, tensiunea musculară, crizele de gută sau suferințele articulare, prin stimularea fluxului sangvin către piele. Rădăcina proaspăt rasă se folosește aplicată pe locurile dureroase, prin masaj blând. Totodată, hreanul este un remediu natural împotriva decolorării pigmentare: se rade o bucată de zece centimetri de rădăcină de hrean, care se combină cu 60 ml oțet de mere și se lasă într-un borcan cu capac, la macerat, timp de 14 zile. Soluția rezultată se aplică punctual, unde este necesar, cu un bețișor cu cap de bumbac.