de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Foarte decorative și extrem de gustoase, perele de Himalaya aduc organismului numeroase beneficii, atestate ca atare nu doar de medicina naturistă, ci și de descoperirile oamenilor de știință.
Luptă cu anemia
Pline de nutrienți importanți și de substanțe fitochimice unice, perele de Himalaya susțin sistemul imunitar, prin aportul de vitamina C și ajută la eliminarea radicalilor liberi prin intermediul antioxidanților. Prin vitaminele pe care le aduc organismului, aceste fructe energizează, combat anemia, mențin sănătatea celulară și funcțiile metabolice. De asemenea, prezența perelor de Himalaya în dietă este de natură să reducă inflamațiile din organism, ceea ce contribuie la prevenirea unor boli cronice care au la bază acest proces.
Ţin sub control colesterolul
Perele de Himalaya sunt renumite pentru capacitatea de a menține sănătatea sistemului digestiv, întrucât aduc organismului fibre alimentare, care combat constipația, previn cancerul de colon, favorizează echilibrul microbiomului, ceea ce îmbunătățește absorbția nutrienților, detoxifică natural și scad colesterolul; acest din urmă aspect este foarte important și pentru sănătatea cardiovasculară și este dublat de proprietatea acestor fructe de a echilibra tensiunea arterială. De asemenea, perele de Himalaya fortifică sistemul imunitar, ajutând organismul în lupta împotriva infecțiilor și a bolilor.
Încetinesc îmbătrânirea
În timp ce la interior infuzează organismul cu antioxidanți, perele de Himalaya acționează ca agenți antiîmbătrânire la exterior, făcând pielea să strălucească și să aibă un aspect sănătos. De altfel, anumite preparate naturiste tradiționale din scoarța arborelui care produce aceste fructe sunt folosite și astăzi pentru accelerarea vindecării și tratarea unor afecțiuni ale pielii, cum sunt petele pigmentare. De asemenea, cu gustul lor dulce, aceste fructe elimină dorința de a se consuma deserturi nesănătoase, cu zahăr rafinat, ceea ce este de bun augur pentru scăderea în greutate și pentru echilibrul metabolic.
Oamenii de știință au confirmat o îndelungată tradiție a utilizării perelor de Himalaya pentru a elimina bacteriile și microbii