de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Foarte bogat în nutrienți și deosebit de gustos, mult mai puțin procesat decât varietatea albă, orezul brun este o sursă excelentă de energie cu eliberare lentă și ideal pentru menţinerea funcţiei optime a organismului pe tot parcursul zilei.
Spune stop bolilor cronice
Orezul brun conţine substanţe fitochimice valoroase, cum ar fi aminoacizi esenţiali, fibre, minerale, flavonoide şi multe altele. Această cereală integrală are, în schimb, puține grăsimi și o cantitate semnificativă de proteine. Studiile au relevat că acest aliment poate fi o componentă importantă a unei alimentaţii sănătoase și ajută la reducerea riscului de boli cronice, în frunte cu obezitatea, diabetul şi problemele cardiace. Mai precis, orezul brun poate fi benefic pentru diabetici, deoarece are un indice glicemic scăzut și ajută la reglarea producţiei de insulină. În comparaţie cu orezul alb, cel brun conţine carbohidraţi complecşi, care ajută la eliberarea mai lentă a zahărului. Mai departe, un studiu clinic a relevat că această cereală are efecte pozitive în ceea ce priveşte reducerea indicelui de masă corporală şi a grăsimii. S-a demonstrat faptul că orezul brun germinat este o bună sursă de magneziu şi de proantocianidină, care ajută la reducerea complicaţiilor cardiovasculare și scad riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral.
Combate stresul oxidativ
Orezul brun este un produs alimentar care îmbunătățește funcţionarea sistemului digestiv, în principal prin aportul de fibre, care scad colesterolul, prelungesc sațietatea, ameliorează constipaţia şi colita. De asemenea, întrucât este foarte puţin procesat, orezul brun are mai multe substanţe fitochimice cu efect antioxidant, fiind ideal pentru combaterea stresului oxidativ și menținerea sănătății cardiovasculare. În același timp, o cercetare recentă a relevat faptul că prezența regulată a orezului brun în alimentație are efect neuroprotector, alimentul prezentând un avantaj semnificativ în prevenirea bolilor neurodegenerative, precum Parkinson sau Alzheimer. Pe de altă parte, o serie de studii au pus în evidență proprietatea orezului brun de a ameliora dispoziția mamelor cu copii foarte mici, atenuând oboseala celor care alăptau. În același timp, orezul brun este o excelentă opțiune pentru persoanele care au probleme cu odihna nocturnă, întrucât completează deficitul de melatonină și astfel îmbunătățește calitatea somnului.
Datorită conţinutului important de magneziu, orezul brun ajută la combaterea demineralizării osoase, fiind benefic pentru persoanele cu artrită şi osteoporoză
Pui cu orez brun
Ingrediente: 1 cană cu orez brun cu bobul lung, 500 g carne de pui fără piele, tăiată cuburi, 4 roșii fără pieliță, tăiate cubulețe, 350 g ardei grași copți, curățați de semințe și piele, scurși și tăiați fâșii, 250 g mazăre, 1 ceapă tocată, 4 căței de usturoi, pisați, 2 linguri cu ulei de măsline, 500 ml apă, sare, piper.
Mod de preparare: se încinge uleiul într-o cratiță, la foc mediu, se condimentează bucățile de pui cu sare și piper după gust, apoi se rumenește carnea, întorcând-o pe toate părțile, circa 10 minute, după care se scoate pe o farfurie. În același vas se pun ceapa și usturoiul, cu puțină sare, și se călesc timp de cinci minute, se adaugă orezul brun, roșiile, ardeiul gras și apa. Se completează cu bucățile de pui, se acoperă cratița și se lasă pe foc mic 50 de minute. La final se adaugă mazărea, se oprește flacăra și se lasă vasul acoperit, timp de zece minute. Preparatul se poate consuma cald sau rece.