Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Datorită gustului lor dulce, a aromei minunate, dar şi a versatilităţii culinare, căpșunile sunt unele dintre cele mai iubite fructe din lume. În același timp, aceste roade unice ale naturii au și o valoare nutrițională de excepție, ceea ce le face aliați ai sănătății și una dintre cele mai plăcute terapii.

Combate sindromul metabolic

Cele mai multe dintre beneficiile pentru sănătate asociate cu nutriţia căpşunilor se datorează prezenţei antioxidanţilor. Aceste fructe conţin numeroase flavonoide, care sunt compuși cu efect antiîmbătrânire, iar antocianinele şi catechinele pot reduce riscul de boli cronice, inclusiv sindromul metabolic. Cercetate frecvent și riguros, căpșunile au vădit o mare cantitate de substanțe bioactive implicate în diferite procese de prevenire a bolilor. Conform specialiştilor, într-o cană cu căpşuni proaspete şi feliate se regăsesc proteine, carbohidrați, fibre, minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu), vitaminele C, A, B. În aceste condiții, căpșunile sunt în topul listei unei alimentații sănătoase.

Detoxifică organismul

Căpşunile susţin sănătatea inimii - potrivit rezultatelor studiilor, antioxidanţii care le conferă culoarea roşie protejează mucoasa sistemului circulator și, implicit, arterele de acumularea plăcii de aterom, reglând astfel tensiunea arterială. Căpşunile conţin şi fibre, care susţin digestia, detoxifică organismul, prelungesc sațietatea, previn cancerul de colon, constipația și hemoroizii și echilibrează nivelul colesterolului. Aceste fructe conţin și pectină, un tip de fibră solubilă care scade nivelul colesterolului LDL („rău”). În condițiile în care majoritatea occidentalilor consumă o cantitate mai mică de fibre decât ar trebui, prezența căpșunilor în dietă este considerată un obicei benefic pentru tot organismul și pentru menținerea unei greutăți corporale optime. Principalii antioxidanţi din căpşuni cresc producţia unui hormon numit adiponectină, care suprimă pofta de mâncare.

Atenuează simptomele gutei

Ca surse excelente de vitamina C, căpșunile contribuie semnificativ la întărirea imunității prin capacitatea de a declanșa formarea de anticorpi care luptă cu infecțiile. Mai departe, dat fiind cu conţinutul ridicat de antioxidanţi, căpșunile protejează celulele creierului de daunele cauzate de radicalii liberi și schimbă modul în care neuronii din creier comunică între ei, ceea ce stimulează funcționarea creierului. Mai mult, o serie de studii clinice au relevat faptul că prezența frecventă a căpșunilor în dietă poate întârzia declinul memoriei la persoanele în vârstă. Totodată, potrivit rezultatelor unei cercetări derulate la Universitatea din Massachusetts, consumul de căpșuni are proprietatea de a preveni inflamațiile, fiind astfel de folos în atenuarea simptomelor artritei şi gutei.

Vitamina C din căpşuni contribuie la sănătatea pielii şi a părului

Previn defectele de tub neural

O cană cu căpşuni crude asigură aproximativ 40 de micrograme de acid folic, circa 10% din doza zilnică recomandată. Potrivit cercetărilor, acidul folic este esenţial în timpul sarcinii, deoarece poate preveni defectele de tub neural. Totodată, antioxidanţii din aceste fructe previn cataracta, degenerescența maculară şi alte afecţiuni oculare, întrucât protejează corpul de daunele generate de radicalii liberi. În același timp, licopenul din aceste fructe este bine documentat ca aliat împotriva îmbătrânirii premature. În dreptul amintitelor fibre din căpșuni specialiștii menționează și proprietatea de a regla nivelul de zahăr din sânge, întrucât nu provoacă „vârfuri” ale glicemiei în cazul persoanelor care suferă de diabet.