de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Una dintre cele mai consumate legume din India, lauki, este nu doar un deliciu culinar, ci și un aliat al sănătății, fiind folosită din timpuri imemoriale pentru buna funcționare a metabolismului și atenuarea anumitor simptome ale unor afecțiuni.
Ajută la hidratarea organismului
Cu forma sa de sticlă, lauki a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile pentru sănătate. Studiile moderne au confirmat în această legumă prezența vitaminelor, mineralelor, antioxidanților și altor nutrienți importanți, care au certificat îndelungata sa utilizare tradițională. „Consumul de lauki în fiecare săptămână în timpul verii este ideal pentru metabolism, deoarece ajută la hidratarea organismului”, punctează medicul Dilip Gude, de la Spitalele Yashoda, din India. În același timp, prin fibrele pe care le aduce organismului, lauki susține buna funcționare intestinală, o digestie optimă, detoxifică și scade nivelul colesterolului. În plus, prin prelungirea sațietății, lauki este recomandat pentru gestionarea greutății corporale.
Sporește rezistența corpului la infecții
Potrivit specialistului indian Ranga Santhosh Kumar, lauki ajută la reglarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, în principal datorită conținutului său de potasiu. În același timp, prezența vitaminei C din abundență în această legumă este de natură să susțină absorbția calciului, să lupte cu radicalii liberi și să fortifice sistemul imunitar, sporind rezistența corpului la infecții. De altfel, aceeași vitamina C din această legumă atenuează semnificativ și daunele generate de radiațiile UV la nivelul pielii, prevenind astfel îmbătrânirea prematură. În același timp, consumul de lauki este creditat cu proprietatea de a îmbunătăți calitatea somnului, grație nutrienților pe care îi conține, precum și de a preveni anemia, întrucât este foarte hrănitor. De asemenea, sub formă de suc, această legumă ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, reduce inflamațiile, scăzând astfel riscul de boli cronice, energizează organismul și relaxează mintea, luptând eficient împotriva anxietății și stresului.
Prin conținutul scăzut de potasiu și sodiu, lauki este o opțiune alimentară excelentă pentru persoanele care au probleme cu rinichii, întrucât are acțiune diuretică și contribuie la curățarea eficientă, naturală, a tractului urinar