Main menu

header

985 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Plantă aromatică folosită frecvent în gastronomie grație unei savori unice, cimbrul este și un binecunoscut vindecător, ale cărui acțiuni benefice sunt atât de extinse, încât condimentul este considerat o adevărată minune a lumii naturale. De la energizarea organismului până la proprietățile anticancer, cimbrul este unul dintre cei mai importanți aliați ai sănătății umane.

Adjuvant în cazuri de bronșită

Celebră plantă de leac, folosită în medicina tradiţională pentru proprietăţile sale terapeutice, cimbrul este bogat în antioxidanți, vitamine și minerale și are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene binecunoscute. De exemplu, planta tratează problemele respiratorii, întrucât funcționează ca expectorant și agent antiinflamator. Ca urmare, condimentul poate fi folosit ca adjuvant în tratarea bronșitei, astmului bronșic, congestiei, răcelilor, gripei, sinusurilor blocate, durerilor de gât sau alergiilor sezoniere. Practic, cimbrul îndepărtează secrețiile în exces din căile respiratorii, reduce inflamația și previne proliferarea bacteriilor. Prepararea frunzelor de cimbru sub formă de ceai concentrat, conform indicațiilor de pe ambalaj sau ale unui speialist, este o eficientă metodă de a calma gâtul inflamat și tusea persistentă.

Scade riscul de infarct

Cimbrul exercită efecte antihipertensive, fiind o prezență binevenită în dietă pentru oricine are simptome de hipertensiune arterială. Un studiu pe animale de laborator a descoperit că extractul de plantă poate scădea semnificativ ritmul cardiac și, de asemenea, diminuează nivelul colesterolului LDL și al trigliceridelor. De altfel, cimbrul este un celebru aliat al sănătății inimii, grație aportului masiv de antioxidanți și minerale, cu accent pe potasiu, care este vasodilatator, și de magneziu, care reduce stresul sistemului cardiovascular. Aceste efecte scad riscul de ateroscleroză, de infarct și de accident vascular cerebral. În același timp, prin conținutul ridicat de fier, cimbrul este o alegere perfectă pentru sinteza globulelor roșii, crescând astfel circulația sângelui și oxigenarea sistemelor vitale ale corpului.

Echilibrează digestia

Cimbrul este una dintre plantele cele mai frecvent recomandate în dieta persoanelor care suferă de tulburări digestive. Planta reduce producția de gaze în exces și echilibrează digestia, uleiurile volatile pe care le conține având proprietăți carminative. De asemenea, fierul din cimbru ajută semnificativ la prevenirea anemiei. În plus, cimbrul contribuie la starea generală de sănătate prin fortificarea sistemului imunitar, care primește un imbold important de la bogăția de nutrienți din această plantă aromatică excepțională, arată Departamentul Agriculturii din SUA. Nivelurile ridicate de vitamina C din cimbru promovează dezvoltarea celulelor albe din sânge, care servesc drept primă linie de apărare a organismului. Ca urmare, planta aromatică susține lupta împotriva agenților patogeni virali care provoacă infecții, precum mononucleoza, zona zoster, virusul papiloma uman, herpesul genital sau hepatita.

Armă redutabilă contra osteoporozei

Potrivit rezultatelor unor serii de studii extinse, cimbrul are cel mai mare conținut de antioxidanţi din lumea plantelor. Antioxidanții fenolici din acest vindecător natural, printre care se remarcă luteina, zeaxantina și timonina, ajută la neutralizarea și eliminarea radicalilor liberi din întregul organism, pe care îl țin astfel la adăpost de stres oxidativ, a cărui acumulare în exces generează boli cronice dintre cele mai grave, de la sindrom metabolic până la diabet. Antioxidanții din coniment luptă împotriva mutațiilor spontane din celulele sănătoase, fiind astfel studiat intens din perspectiva combaterii cancerului. Ingredientele active ale acestei plante pot preveni dezvoltarea tumorilor maligne - carvacrolul din cimbru are calități anticancerigene, demonstrând capacitatea de a diminua creșterea și migrarea a două linii celulare de cancer de colon, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista Anti-Cancer Drugs. Pe de altă parte, cimbrul aduce organismului o listă extinsă de minerale care mențin sănătatea oaselor, previn osteoporoza și astfel scad riscul de fracturi.

Calmează crampele menstruale

Ceaiul de cimbru este supranumit „ceai de slăbit”, întrucât este un adevărat medicament natural care are proprietatea de a suprima pofta de mâncare, fiind astfel un aliat de nădejde, natural, fără efecte secundare, în orice proces de pierdere a kilogramelor în plus. De asemenea, timolul din cimbru poate accelera metabolismul, ajutând la arderea grăsimilor. Același ceai este faimos și pentru capacitatea de a atenua crampele menstruale, datorită acțiunii antispastice a componentelor active specific din plantă. Mai mult, infuzia de cimbru poate ajuta la atenuarea durerii și disconfortului menstruației, precum și la diminuarea unor efecte secundare, cum ar fi schimbările de dispoziție. O altă direcție de acțiune notabilă a condimentului este confirmată de studii care atestă faptul că uleiul de cimbru poate fi eficient împotriva bacteriei P. acnes, care provoacă acneea.

Susţine producţia de colagen

Compușii din cimbru, în principal vitamina C, sunt cunoscuți pentru susținerea producției de colagen, necesar pentru formarea și repararea celulelor, mușchilor, țesuturilor și vaselor de sânge și care nu mai este produs de organism după o anumită vârstă. În același timp, mai multe studii au relevat faptul că uleiul esențial de cimbru are eficiență împotriva unor bacterii agresive, precum E.coli, Salmonella sau Staphylococcus aureus. Totodată, amintitul carvacrol din cimbru este considerat un aliat al sistemului nervos și un ingredient alimentar care poate preveni bolile neurodegenerative, de tipul demenței, planta fiind studiată inclusiv din perspectiva tratării schizofreniei. Pe de altă parte, cimbrul poate dezinfecta în mod natural alimentele contaminate - cercetătorii au descoperit că uleiul esențial al plantei poate îmbunătăți perioada de valabilitate a cărnii și a produselor de panificație și poate curăța salata verde de agenți patogeni care provoacă leziuni intestinale grave, arată rezultatele studiilor publicate de revista Food Microbiology.

Ceaiul de cimbru este denumit „ceai de slăbit”, fiind un medicament natural care taie pofta de mâncare

Vitamina B6 din cimbru are o influență puternică asupra neurotransmițătorilor din creier care sunt legați direct de hormonii stresului

Încetineşte degenerescenţa maculară

Extractele din cimbru sunt folosite în produsele de îngrijire dentară, cum ar fi pastă de dinți și apă de gură, întrucât este documentat faptul că substanțele din această plantă aromatică ajută la prevenirea infecțiilor și la menținerea dinților sănătoși, prin reducerea plăcii și a cariilor. De altfel, uleiul de cimbru are o îndelungată tradiție de utilizare împotriva aftelor bucale. Mai departe, cercetările au pus în evidență faptul că proprietățile antiinflamatoare și antibacteriene ale cimbrului recomandă planta pentru reducerea straturilor de piele lărgite asociate cu dermatita, prin suprimarea moleculelor inflamatoare cunoscute sub numele de citokine. De asemenea, cimbrul menține vederea să- nătoasă pe termen lung, întrucât este bogat în vitamina A, antioxidant care încetinește degenerescența maculară și previne cataracta.