Main menu

header

986 9 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

În calitate de condiment, piperul negru aproape nu mai are nevoie de prezentare, regăsindu-se în gastronomia din toată lumea. Ca ingredient cu numeroase beneficii pentru sănătate, acesta se remarcă nu doar prin vechimea utilizării sale, ci și prin extinderea constantă a listei de proprietăți terapeutice.

Protejează ficatul de daunele produse de toxine

Numeroase studii au evidenţiat multiplele beneficii ale piperului negru pentru sănătatea oamenilor. Numit adesea şi „regele condimentelor”, acest ingredient conține piperină, minerale precum potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, precum şi vitamine. Prezența piperului negru în dietă este de natură să inhibe creşterea celulelor canceroase şi să stimuleze apoptoza acestora (procesul natural de moarte celulară programată). Condimentul oferă beneficii semnificative ficatului, având efect hepatoprotector și apărând ficatul de daunele induse de substanţe chimice toxice. În același timp, mai multe studii recente au relevat faptul că anumiți compuşi din piperul negru au efecte antidepresive, ajutând la creşterea nivelului de serotonină în creier şi la reducerea stresului oxidativ asociat cu tulburările de dispoziţie. Mai mult, condimentul poate contribui la prevenirea afecţiunilor neurodegenerative.

Are proprietăți vasodilatatoare

Binecunoscut pentru proprietatea de a favoriza sănătatea intestinală, piperul negru stimulează secreția de enzime digestive şi îmbunătățește motilitatea intestinală, contribuind la prevenirea problemelor digestive precum constipaţia şi balonarea. Mai mult, cercetările sugerează că piperul negru poate maximiza eficiența celorlalte alimente consumate, facilitând transportul nutrienților în organism. Pe de altă parte, consumul regulat al acestui condiment poate contribui la menţinerea unei tensiuni arteriale sănătoase - mai multe studii au pus în evidență faptul că anumiţi compuşi din piperul negru au proprietăți vasodilatatoare. Totodată, adăugarea de piper negru la preparatele tonice ajută la tratarea răcelii, tusei, sinuzitei şi congestiei nazale, întrucât are efect împotriva depunerilor de secreții.

PONT. Stratul exterior al boabelor de piper ajută la descompunerea celulelor adipoase, condimentul fiind astfel recomandat ca o modalitate de scădere în greutate în mod natural.