Main menu

header

986 7 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Una dintre cele mai răspândite culturi agricole ale lumii, floarea-soarelui reprezintă principala sursă de uleiuri vegetale, dar, în același timp, consumul seminţelor şi mugurilor acestei plante excepționale asigură un aport cu totul deosebit de nutrienţi şi compuşi fitochimici care prezintă activitate biologică benefică pentru organism.

Asigură un aport de grăsimi sănătoase

Consumul de seminţe crude de floarea-soarelui, moderat şi echilibrat, asigură un aport nutriţional excelent. Aceste semințe sunt bogate atât în oligo- elemente esenţiale şi vitamine, cât şi în macronutrienți. Spre exemplu, acestea asigură un aport adecvat de grăsimi sănătoase, fibre vegetale şi magneziu, toate cu influență demonstrată de oamenii de știință asupra bunei funcționări a inimii și a sănătății sistemului cardiovascular, precum și a mușchilor și a dispoziției. De asemenea, în seminţele de floarea-soarelui se găsesc cantităţi importante de antioxidanţi naturali, cum ar fi flavonoidele şi acizii fenolici. Numeroase studii în domeniu au atestat faptul că un consum moderat de seminţe de floarea-soarelui este deosebit de benefic pentru diminuarea stresului oxidativ, eliminarea efectelor radicalilor liberi și prevenirea mutațiilor celulare.

Rădăcina este antimicrobiană

Potrivit lucrărilor de specialitate, metaboliţii secundari din frunzele şi rădăcina de floarea-soarelui prezintă activitate antimicrobiană, iar acțiunea anti- bacteriană şi antifungică a plantei se traduce prin proprietatea de a inhiba dezvoltarea Staphylococcus aureus și a altor specii de bacterii periculoase. Pe de altă parte, cercetările au relevat faptul că seminţele de floarea-soarelui pot avea chiar potenţialul de a preveni diabetul, ca urmare a faptului că antioxidanţii naturali prezenţi în această plantă elimină speciile reactive de oxigen asociate cu apariţia bolii şi complicaţiilor acesteia. Totodată, cinarina din seminţele de floarea-soarelui acţionează prin scăderea colesterolului şi trigliceridelor. În același timp, compuşii fitochimici care se găsesc în seminţele de floarea-soarelui contribuie la reducerea inflamaţiei. Studiile clinice au pus în evidență scăderea markerilor unor boli cronice la voluntarii care au consumat acest tip de semințe.

Prin aportul de vitamina E, semințele de floarea-soarelui mențin sănătatea pielii, fortifică părul și unghiile

Reduce riscul de fracturi osoase

În seminţele de floarea-soarelui se găsesc cantităţi crescute de fibre, care contribuie, pe fondul unei diete sănătoase şi a unui stil activ de viaţă, la reucerea nivelului total de colesterol şi, de asemenea, la o bună digestie - fibrele detoxifică, mențin peristaltismul intestinal, previn constipa- ția și cancerul de colon, echilibrează microbiomul la acest nivel și prelungesc sațietatea, ceea ce face din semințele de floarea-soarelui aliați ai unei greutăți corporale normale. În plus, mineralele din aceste semințe, magneziu și cuprul în special, sunt importante pentru menținerea sănătății oaselor, prevenirea osteoporozei și implicit scăderea riscului de fracturi. Pe aceeași listă de beneficii pe care semințele de floarea-soarelui, consumate cu moderație, le aduc organismului se numără și susținerea funcțiilor creierului și prevenirea afecțiunilor neurodegenerative, prin acțiunea antioxidanților pe care aceste semințe le aduc organismului.