de Georgiana Mihalcea
Petrecerea timpului în aer liber în această perioadă a anului vă poate pune în contact cu oaspeți nedoriți! Mușcătura ocazională de insecte sau înțepătura de albine și viespi sunt destul de des întâlnite în sezonul cald, dar, din feri- cire, remediile naturale vă sunt mereu la îndemână. Principalele simptome ale ciupiturilor şi înţepăturilor de insecte sunt umflarea, durerea şi pruritul local. Majoritatea cazurilor sunt inofensive şi vor dispărea după câteva zile. Însă există şi cazuri în care muşcătura sau înţepătura se poate infecta.
Pătlagina se pune direct pe locul inflamat
Pătlagina este planta cel mai la îndemână de utilizat, fiind extrem de răspândită pe teritoriul ţării noastre. Este foarte eficientă şi datorită substanţelor care se regăsesc în compoziţie. Are efect cicatrizant, calmant, reparator, protector, antiiritant. Filochinona sau vitamina K1 pe care o conţine este unul dintre factorii esenţiali de coagulare a sângelui. Planta conţine, de asemenea, taninuri, substanţe cu proprietăţi antiseptice foarte importante, dar şi anumite substanţe antibiotice cu rol în prevenirea infecţiilor. Utilizarea sa este extrem de simplă: luați câteva frunze, frământați-le cu mâna și puneți-le sub formă de cataplasmă direct pe înțepătură. Înlocuiți cu frunze proaspăt pisate la fiecare 20 de minute. Acestea vor scoate veninul introdus de insectă, ameliorează inflamația, mâncărimea și reduc umflătura.
Lavanda, cataplasma aducătoare de relaxare
Lavanda este una dintre cele mai puternice plante de leac din lume, care are o acțiune benefică asupra psihicului, dar și fizicului. Aceasta are efecte benefice în arsuri, afte bucale, mușcături de insecte, afecțiuni ale pielii, infecții, dar şi în migrene, insomnii, stres sau chiar tensiune nervoasă. Folosită sub formă de cataplasmă, lavanda poate ameliora mușcăturile de insecte, chiar și pe cele de căpușe. Lavanda are un efect extrem de benefic asupra pielii. Aceasta se evidențiază și datorită proprietăților sale antiseptice, antifungice, calmante, curative și echilibrante. Planta se macină fin cu râșnița electrică de cafea, după care se amestecă într-un vas cu apă călduță până se formează o pastă, care se pune într-un tifon și se aplică pe locul afectat.
Echinacea, ingredientul magic al tincturii salvatoare
Echinacea realizează stimularea sistemului imunitar prin mobilizarea leucocitelor şi mărirea activităţii fagocitozei, prin inhibiţia multiplicării viruşilor şi stimularea producerii de interferon. Echinacea a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri în caz de înțepături de insecte și, potrivit fitoterapeuților, acționează miraculos. Se folosește sub formă de tinctură care se pulverizează o singură dată peste zona afectată. Iritația se reduce, la fel și riscul de vreo infecție, iar senzația de mâncărime dispare. Ideal ar fi să preparați din timp leacul pe bază de echinacea, pentru a-l avea la îndemână la ieșirile în aer liber. Puneți jumătate de flori de echinacea într-un borcan mare de sticlă și completați cu alcool, până se acoperă de tot planta, apoi închideţi capacul și agitați puternic până când lichidul devine tulbure. După 24 de ore agitați din nou. Procedura se repetă zilnic, timp de patru-şase săptămâni. Cu cât stă mai mult la infuzat, cu atât devine mai puternică, apoi se strecoară cu ajutorul unui tifon și se păstreză în recipiente mici ce pot fi luate la plimbările în aer liber (eventual recipient cu pulverizator).
Mușețelul, bază pentru compresele vindecătoare
Ceaiul de mușețel accelerează procesul de vindecare când vine vorba despre răni minore și înțepături de insecte și, totodată, le dezinfectează. În trecut, ceaiul de mușețel era folosit de popoarele din Antichitate, de greci, de egipteni și de romani, pentru că oamenii au descoperit încă de pe atunci că planta poate trata rănile și le poate accelera vindecarea. În studii clinice, activitatea antiinflamatoare, antipruriginoasă şi antieritematoasă a florilor de muşeţel a fost comparabilă cu cea a unui unguent cu 0,25% hidrocortizon. Rănile tratate prin aplicarea unei comprese de mușețel timp de o oră, o dată pe zi, s-au vindecat cu cinci până la șase zile mai repede decât cele tratate cu hidrocortizon o dată pe zi. Leacurile pe bază de muşeţel sunt utilizate extern pentru inflamaţii şi iritaţii ale pielii, boli bacteriene ale pielii, erupţii cutanate, eczeme, răni, degerături şi muşcături de insecte. Compresele care alină toate aceste neplăceri se obțin prin înmuierea unei feșe sterile în ceai de mușețet (2 lingurițe cu flori uscate infuzate timp de zece minute în apă clocotită).
Sucul proaspăt de busuioc, „pansament” pentru zonele afectate
Busuiocul poate dispune de multe beneficii, atât ca plantă medicinală, cât și ca ulei esențial. Acesta este folosit în medicina tradițională pentru a trata răceala, inflamațiile căilor nazale și mușcăturile de inescte și chiar de șarpe. Planta dispune de o serie de macronutrienți, precum calciu și vitamina K, dar și o serie de antioxidanți. Prepararea ceaiului de bucuioc este simplă, la fel ca pentru orice altă băutură pe care o preparați folosind plante. La un litru de apă fierbinte, se adaugă două linguri cu frunze de busuioc tocate și se lasă la infuzat cam zece minute. Licoarea astfel obținută se poate aplica pe zona afectată de înțepăturile de insecte sub formă de comprese. De asemenea, busuiocul are efect preventiv și curativ în cazul mușcăturilor sau înțepăturilor de insecte. Pentru acest lucru se va consuma o linguriță cu suc din frunze de busuioc (obținut din stoarcerea acestora), o dată la câteva ore. În plus, sucul proaspăt se va aplica și pe părțile afectate. Pasta din rădăcini proaspete este la fel de utilă în cazul mușcăturilor de insecte și al lipitorilor.
Cataplasmele cu varză şi ceapă, ideale în cazul copiilor
În caz că înțepăturile sunt mai severe, se bandajează locul cu o cataplasmă cu ceapă, cu praz ori cu varză crudă. Aceste cataplasme sunt benefice mai ales în cazul copiilor, care se scarpină mai mult, riscând să suprainfecteze locul. Remediile sunt indicate în caz de pișcătură de țânțar, muscă, furnică, albină, viespe, păianjen, purici, căpușe sau de tauni. Înţepăturile de insecte au fost tratate încă din cele mai vechi timpuri cu ajutorul ferigii. Pentru aceasta, frunzele de ferigă se storc şi sucul rezultat se tamponeaza direct pe zona afectată. De asemenea, şi sucul din frunze de aloe vera este unul dintre cele mai vechi remedii folosite, datorită proprietăţilor de calmare a mâncărimilor şi iritaţiilor.