Main menu

header

987 8 3de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Plantă comestibilă folosită pe scară largă în gastronomia tradițională sud-americană, coutarea a început să fie studiată din perspectiva beneficiilor potențiale pentru sănătate, iar rezultatele nu au întârziat.

Alungă durerile de cap şi articulare

Prezența compușilor antiinflamatori în coutarea poate contribui la reducerea inflamației în întregul organism. Oamenii de știință au pus în evidență o corelație între inflamația cronică și mai multe boli cronice grave. Pe de altă parte, planta este utilizată în medicina naturistă, sub formă de cataplasme aplicate local, pentru a atenua disconfortul fizic generat de diverse tipuri de dureri, în special articulare și de cap. Pe lângă introducerea frunzelor în diverse meniuri, coutarea poate fi administrată și sub formă de ceai, preparat din infuzarea a două lingurițe cu frunze uscate de plantă într-o cană cu apă fierbinte. După ce a stat acoperit zece minute, lichidul se poate consuma.

Ţine la distanţă răcelile şi gripa

Din punct de vedere istoric, coutarea a fost folosită pentru a promova sănătatea digestivă, întrucât atenuează balonarea, dispepsia și alte simptome gastrointestinale. De altfel, în unele zone, planta este utilizată pentru a trata diareea, sindromul colonului iritabil sau gastrita. De asemenea, potrivit rezultatelor unor cercetări recente, coutarea conține antioxidanți puternici, ca acidul coutaric și quercetina, care ajută la eliminarea radicalilor liberi dăunători din organism și pot reduce stresul oxidativ. În aceste condiții, planta este creditată și cu proprietatea de a fortifica sistemul imunitar, ajutându-l să facă față răcelilor și gripei.

Accelerează vindecarea rănilor

Coutarea a demonstrat că poate inhiba inflamația în țesutul adipos și promovează sănătatea metabolică, fiind astfel de folos inclusiv în gestionarea greutății corporale. De asemenea, planta a fost folosită prin tradiție ca un remediu natural pentru anxietate și tensiune nervoasă, cercetările confirmând faptul că acțiunea sa de calmare provine din influența asupra inflamației și a sistemului nervos. Pe de altă parte, coutarea este administrată local prin tradiție pentru accelerarea vindecării rănilor, întrucât potențialul său antiinflamator acționează benefic asupra leziunilor. În plus, anumite investigații de laborator au relevat faptul că acest vindecător al naturii are proprietăți antimicrobiene, fiind eficient împotriva anumitor bacterii și ciuperci.

Coutarea a relevant, în cadrul unor teste de laborator, capacitatea de a induce un răspuns hipoglicemic, fiind studiată din perspectiva gestionării diabetului

Susţine sănătatea ficatului

Medicina tradițională a folosit coutarea pentru a ajuta la detoxificare și pentru a promova sănătatea ficatului. Mai multe studii au indicat că această plantă posedă potențiale proprietăți hepato-protectoare, protejând astfel acest organ care are sute de funcții împotriva leziunilor induse de toxine. Totodată, coutarea este utilizată pentru tratarea astmului și bronșitei, întrucât compușii plantei au potențialul de a atenua simptomele și de a elibera rapid căile respiratorii. În același timp, în experimentele de laborator, amintitul acid coutaric din coutarea a demonstrat un promițător potențial de agent anticancerigen.