de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Plantă perenă care înfloreşte la începutul verii în majoritatea climatelor din emisfera nordică, valeriana are o rădăcină remarcabilă, plină de substanțe cu o valoare terapeutică deosebită.
Ameliorează somnul, fără efecte secundare
Potrivit articolelor de specialitate, rădăcina uscată de valeriană, pisată, conţine alcaloizi cu rol analgezic şi antibacterian, izovaleramidă cu proprietăţi sedative şi anxiolitice, acid gama-aminobutiric, care reduce excitabilitatea la nivelul sistemului nervos, acid izovaleric, un cunoscut anticonvulsiv, acid salicilic, ce ajută în lupta împotriva microorganismelor și acid cafeic, care combate stresul oxidativ din organism. Acestora li se adaugă tanini, vitamine, minerale importante și acizi grași Omega 3. Acest conținut complex oferă multiple beneficii pentru sănătate, cea mai cunoscută proprietate a valerianei fiind combaterea insomniei, valoare terapeutică renumită încă din Antichitate. Studiile contemporane au certificat faptul că planta acționează benefic pentru ameliorarea somnului, fără efecte secundare. Valeriana se poate consuma sub formă de ceai, capsule şi extracte lichide, iar tratamentul trebuie urmat timp de cel puţin patru săptămâni.
Reduce anxietatea şi stresul
Cercetătorii au descoperit că valeriana stimulează producţia de acid aminobutiric, responsabil pentru reducerea anxietăţii. Dat fiind faptul că majoritatea persoanelor cu tulburare bipolară suferă şi de anxietate, şi de insomnie, valeriana este studiată intens din perspectiva capacității de a atenua simptomele persoanelor care suferă de acest cumul de efecte, bolnavii participanți la teste înregistrând o stare generală de sănătate mult mai bună şi o ameliorare a concentrării. Mai mult, planta a demonstrat că poate reduce stresul resimţit în perioadele aglomerate și menține serotonina („hormonul fericirii”) din creier la un nivel normal. Extern, aplicată sub formă de ulei esenţial, cataplasmă, loţiuni sau creme, valeriana are proprietăţi antibacteriene care vindecă diverse probleme ale tenului şi conţine acizi graşi esenţiali care hrănesc pielea în profunzime, încetinind procesul de apariţie a ridurilor.
Rădăcina de valeriană poate reduce hipertensiunea arterială
Combate balonarea şi indigestia
Antioxidanţii din valeriană au beneficii în afecţiunile uşoare ale tractului digestiv, de la dureri de stomac până la constipaţie, balonare şi indigestie. Consumul de ceai de valeriană normalizează funcţia intestinală şi reduce disconfortul la acest nivel. În plus, planta are un real beneficiu în curele de slăbire, cu precădere în cazul persoanelor care se confruntă cu foame emoţională. De asemenea, cumularea proprietăţilor sedative, antiinflamatoare şi reglatoare ale valerianei ajută la reducerea migrenelor şi la calmarea tensiunilor nervoase, studiile certificând faptul că ceaiul și pulberea de valeriană, administrate la recomandarea și în dozele prescrise de specialist, contribuie la creșterea puterii de concentrare și a capacității de memorare. Din același tablou extins al beneficiilor valerianei face parte și acțiunea plantei pe direcția combaterii sindromului obsesiv compulsiv - un studiu recent a demonstrat că administrarea de valeriană pe o perioadă de cel puţin opt săptămâni este de natură să amelioreze semnificativ aceste simptome, fără efecte adverse.