de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Face parte din familia leguminoaselor şi este apreciată atât pentru beneficiile sale nutriţionale, cât şi medicinale. Vorbim despre alfalfa, plantă originară din Asia centrală, cultivată în multe părţi ale lumii şi utilizată ca supliment nutritiv, grație unor proprietăți de excepție.
Susține sănătatea sistemului cardiovascular
Alfalfa aduce organismului o cantitate mică de calorii, dar multe proteine, alături de carbohidrați, vitamine și minerale importante. De asemenea, planta, care se poate consuma sub formă de capsule, ceai sau germeni, conţine antioxidanţi puternici, care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ şi la reducerea riscului de boli cronice, inclusiv cancer și afecțiuni neurodegenerative. Alfalfa este renumită și pentru cantitatea de fibre pe care o livrează sistemului digestiv, fiind astfel un aliat împotriva constipației, a acumulării de toxine și a dezechilibrelor microflorei intestinale. În plus, fibrele scad colesterolul (în special varianta LDL) și susțin echilibrul glucozei din sânge. Ca urmare, introducerea alfalfa în dietă este de natură să susțină sănătatea sistemului cardiovascular.
Combate sângerările nazale
Alfalfa a demonstrat, pe parcursul unor studii riguroase, proprietatea de a curăța organismul de toxine și de sarea în exces printr-un pronunțat efect diuretic. Planta se utilizează de regulă sub formă de ceai, preparat conform indicațiilor. Mai departe, această leguminoasă are un renume consolidat pe direcția susținerii sistemului imunitar și implicit protejării corpului de infecții și boli, întrucât furnizează vitamina C şi alți antioxidanţi. Potrivit lucrărilor de specialitate, o porție de alfalfa oferă aproximativ 13% din doza zilnică recomandată de vitamina K, esențială pentru coagularea sângelui, iar împreună cu fierul pe care îl conține, planta promovează producția de celule sangvine, ceea ce ajută la prevenirea sau tratarea anemiei, sângerărilor nazale și ale gingiilor. În același timp, prin conținutul de fitoestrogeni - coumestrol, genisteină și biocanină - alfalfa ajută la combaterea simptomelor menopauzei, cum ar fi uscăciunea vaginală, transpirațiile nocturne, bufeurile și nivelurile scăzute de estrogen, prevenind și osteoporoza postmenopauză.
Din cauza conţinutului mare de vitamina K, alfalfa nu este recomandată celor care iau medicamente anticoagulante
Alfalfa este utilizată prin tradiție împotriva unor afecțiuni respiratorii cum sunt bronșita, gripa și răceala