Main menu

header

989 8 2de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

De la celebrul Hipocrate până azi, turița-mare a rămas mereu alături de sănătatea oamenilor, fiind un remediu verificat în generații succesive și cu proprietăți terapeutice confirmate de știința modernă.

Este utilizată în tratamentul cirozei hepatice

Frunzele și semințele de turiță-mare au fost utilizate prin tradiție pentru diverse afecțiuni, de la cele oculare până la cele renale. Astăzi, planta este un adjuvant recomandat frecvent de specialiștii în fitoterapie împotriva bolilor hepatice, fiind considerată și un aliat al sănătății vezicii biliare. În Germania, turiţa-mare este utilizată în tratamentul litiazei biliare și a cirozei hepatice. Acest efect este pus de specialiști pe seama conținutului de antioxidanți al acestei plante - tiamină, quercitrină, catechine - care contribuie la stimularea detoxificării organismului, combat efectul radicalilor liberi și, astfel, asigură buna funcționare a acestor organe. În același timp, turița-mare are un renume consolidat pe direcția ameliorării disconfortului menstrual, acționând prin reducerea sângerării abundente. În medicina  tradiţi onală chineză, planta este un remediu pentru oprirea sângerărilor şi este folosită în tratarea hemoragiilor interne - cercetările moderne au confirmat faptul că turița-mare are o capacitate impresionantă de a ajuta la coagularea sângelui.

Reduce inflamația membranelor și țesuturilor intestinale

Ca antiinflamator, turița-mare, supranumită din timpuri imemoriale „planta care vindecă orice boală”, este foarte eficientă pentru echilibrarea sistemului digestiv, întrucât are proprietatea de a atenua simptomele colonului iritabil și de a reduce inflamația membranelor și țesuturilor intestinale. Acţiunea tonic digestivă a plantei este datorată taninurilor care tonifică endoteliul, îmbunătăţind secreţia și absorbţia, și dovedindu-se utilă în tratamentul iritaţiei şi infecţiilor tractului digestiv. De asemenea, consumul regulat de ceai de turiță-mare, administrat la recomandarea specialistului și preparat conform indicațiilor de pe ambalaj, poate ajuta pacienții diagnosticați cu diabet, deoarece planta are componente active care ajută la reglarea proceselor de absorbție a glucozei și insulinei în organism. În același timp, turița-mare este recomandată în cazul nivelului crescut de acid uric din organism, fiind utilizată în tratamentul reumatismului şi gutei.

Turița-mare este considerată o plantă medicinală care întărește sistemul imunitar

Combate cu succes tusea cronică

Popularitatea turiței-mari nu este întâmplătoare. Planta a demonstrat și în vremea Romei antice, și în cea a Angliei medievale, și în era contemporană, o mare capacitate de a acționa benefic și fără efecte secundare împotriva afecțiunilor pielii - psoriazis, eczeme - precum și pentru accelerarea vindecării rănilor, fiind utilizată inclusiv de soldații legiunilor romane în acest scop. Mai mult, tot la nivel extern, turița-mare este o sursă de acid silicic, care, potrivit cercetărilor oamenilor de știință, poate spori puterea, aspectul și sănătatea părului și a unghiilor. Pe de altă parte, planta este un binecunoscut tratament naturist în cazuri de probleme respiratorii care pot implica inflamații, cum ar fi tusea cronică, bronșita, durerile de gât.