Main menu

header

990 8 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Condiment omniprezent în gastronomia multor popoare, boiaua iute este obținută din ardei iuți uscați și măcinați. Mai presus de aroma sa inconfundabilă, de savoarea unică și de energia subtilă pe care le oferă preparatelor culinare, această pulbere aduce organismului, în formulă concentrată, beneficiile de top ale unei legume considerate un mare vindecător al naturii.

Accelerează metabolismul

Boiaua iute este un condiment cu o istorie bogată și o gamă variată de beneficii pentru sănătate. Această pulbere concentrează proprietățile extinse ale ardeiului iute, prima dintre acestea fiind aportul de antioxidanți. Concret, boiaua iute conține prețioasa capsaicină, care ajută la combaterea radicalilor liberi din organism și astfel protejează sănătatea și buna funcționare a creierului, previne cancerul, stresul oxidativ și combate îmbătrânirea prematură. De asemenea, potrivit rezultatelor unor cercetări extinse, consumul de boia iute crește temperatura corpului, ceea ce duce la accelerarea metabolismului, aspect foarte important pentru persoanele care doresc să piardă surplusul de kilograme. 

Ocroteşte vederea

Ca sursă de vitamina A, boiaua iute contribuie la sănătatea ochilor (luteina şi zeaxantina din acest condiment sunt compuşi care protejează ochiul de daunele cauzate de lumina puternică a Soarelui), a pielii și a sistemului imunitar. În același timp, mai multe studii au certificat faptul că un consum regulat, moderat, de boia iute poate contribui la reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, ajutând astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare. Concret, potasiul din boiaua de ardei iute este un vasodilatator excelent, care relaxează vasele de sânge şi reduce tensiunea arterială. În plus, mineralele din acest condiment întăresc valvele inimii și susțin buna circulaţie a sângelui.

Potrivit oamenilor de știință, boiaua iute are efect analgezic natural și poate reduce nivelurile de durere în cazuri de suferințe articulare și musculare