Main menu

header

990 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Ca una dintre cele mai cunoscute plante medicinale, din cele mai vechi timpuri, bozul continuă să fie un campion al beneficiilor în fitomedicina aplicabilă pe scară largă și este folosit în continuare în medicina populară din diferite părți ale lumii. Proprietățile sale extinse au făcut și obiectul cercetărilor, oamenii de știință relevând constant aria de acțiune extinsă a acestui vindecător al naturii.

Tratează febra

Pe lângă valorile sale nutritive, bozul conține diferite substanțe fitochimice, printre care flavonoidele și lectinele, responsabile pentru majoritatea efectelor terapeutice ale plantei. Din cele mai vechi timpuri, bozul a fost eficient împotriva durerilor articulare, răcelii, infecțiilor, iar dovezile științifice recente au extins masiv potențialul său terapeutic, pe direcția combaterii cancerului sau tulburărilor metabolice. Supranumit și soc pitic, bozul a fost menționat documentar încă din vremea lui Pliniu cel Bătrân, iar celebrul medic grec antic Dioscoride a menționat această plantă în enciclopedia sa, De Materia Medica, subliniindu-i virtuțile vindecătoare multiple. Fructele plantei sunt folosite ca hrană sau medicament de mii de ani în Italia și Franța, fiind considerate eficiente împotriva febrei și durerilor în gât. De asemenea, medicina tradițională persană recomandă preparatele pe bază de plantă ca analgezic pentru diferite afecțiuni dureroase - gută, hidropizie - precum și ca agent diuretic și purgativ. Totodată, în Turcia, bozul este un remediu extern străvechi, fiind utilizat în cazuri de abcese, hemoroizi și răni, medicina populară bulgară utilizează fructele plantei ca agenți antiseptici, iar în România, bozul este un remediu de tradiție împotriva durerilor reumatice.

Alină durerile în cazuri de osteoartrită a genunchiului

990 6 2Potrivit literaturii de specialitate, compușii fitochimici ai bozului au fost raportați în mai multe studii. Concret, fructele plantei au o valoare nutritivă considerabilă, datorită acumulării de zaharuri, fibre, vitamine și minerale. În plus, bozul stochează numeroși metaboliți secundari, precum antociani, fitosteroli, flavonoide, fenoli, triterpene, taninuri, glicozide, derivați ai acidului cafeic, acid clorogenic, acid ursolic și lectine. Compușii din boz acționează ca antioxidanți naturali, rolul principal al acestora fiind de protecție împotriva stresului oxidativ cauzat de speciile reactive de oxigen, despre care se cunoaște că sunt implicate în afecțiuni precum hipertensiunea arterială. De exemplu, în cadrul unor cercetări, extractul de boz, care conține cantități considerabile de flavonoide și fenoli, a demonstrat o protecție eficientă împotriva toxicității pulmonare induse de iradierea gamma. De asemenea, într-un studiu pe animale de laborator, administrarea de extract de plantă a scăzut rata malformațiilor scheletice ale exemplarelor testate. Mai departe, dată fiind îndelungata tradiție de utilizare a bozului ca agent antiinflamator, oamenii de știință au cercetat potențialul plantei împotriva durerilor de gât, articulare și reumatice, demonstrând că extractul din florile și frunzele plantei are efect benefic semnificativ în tratamentul osteoartritei genunchiului, atenuând durerile specifice afecțiunii. Rezultatele studiilor clinice au pus bozul pe lista formulărilor care stau la baza unui gel, ca tratament topic alternativ eficient pentru pacienții cu această afecțiune.

Potențial împotriva hepatocarcinomului

Efectul antiinflamator al extractului de fructe de boz s-a dovedit eficient în tratarea dermatitei Paederus, o iritație a pielii cauzată de contactul cu anumite specii de gândac. Această afecțiune iritantă a răspuns semnificativ la efectul antiinflamator și de vindecare a rănilor pe care îl prezintă această plantă. Totodată, ca agent antimicrobian natural, extractul de boz a acționat împotriva Staphylococcus aureus rezistentă la meticilină, a Klebsiella și Bacillus subtilis. În plus, extractul de plantă este considerat de oamenii de știință eficient și în eradicarea Helicobacter pylori, care se manifestă ca factor patogen pentru ulcerul peptic. Pe de altă parte, proteinele inactivatoare de ribozom de boz au fost testate pentru a se evalua acțiunea împotriva mecanismului de dezvoltare a tumorilor, descoperindu-se că extractul de plantă manifestă o toxicitate ridicată împotriva hepatocarcinomului și a cancerului de colon. În același timp, dat fiind faptul că depresia se situează pe un loc de frunte ca provocare globală la adresa sănătății, oamenii de știință au evaluat puterea bozului împotriva acestei afecțiuni, iar rezultatele au fost uimitoare: un studiu pe animale de laborator a relevat faptul că extractul de fructe de plantă are efect antidepresiv semnificativ.

Vindecă rănile

Una dintre proprietățile terapeutice care mențin reputația bozului la un nivel de excepție este activitatea de vindecare a rănilor, la o concentrație de doar un procent de extract de plantă, oamenii de știință punând acest efect pe seama prezenței flavonoidelor. De asemenea, cercetări extinse au pus în evidență proprietatea bozului de a trata eficient chisturile hidatice, generate de contactul oamenilor cu animale domestice, rezultatele testelor determinând experții să ia în considerare utilizarea bozului ca medicament împotriva acestei afecțiuni. În plus, bozul este binecunoscut pentru efectul său neuroprotector, în principal extractul de plantă dovedindu-se benefic pentru menținerea abilităților cognitive până la vârste înaintate, prin efectele sale inhibitoare ale modificării proteinelor. O altă direcție de acțiune redutabilă a acestei plante este în cazurile de tulburări metabolice. Concret, în cadrul unor studii clinice în care participanți sănătoși au consumat zilnic 200 ml infuzie de fructe de boz, timp de o lună, s-a demonstrat un potențial semnificativ al plantei de scădere a colesterolului total și a trigliceridelor, ceea ce poate fi de folos în lupta cu diabetul de tip II și sindromul metabolic.

Fructele de boz au un potenţial remarcabil de scădere a colesterolului şi trigliceridelor

Potrivit rezultatelor unor cercetări pe animale de laborator, bozul are un pronunțat efect analgezic

Elimină secreţiile în exces din căile respiratorii

Bozul are capacitatea de a ajuta la eliminarea sau prevenirea formării excesive de gaze în intestin şi la reducerea senzaţiei de balonare, întrucât relaxează muşchii tractului digestiv. Consumat sub formă de ceai, preparat conform indicațiilor, bozul calmează spasmele digestive şi stimulează mişcările intestinale. Pe de altă parte, planta prezintă calităţi deosebit de apreciate în programele de slăbire, acţionând ca un puternic inhibitor al apetitului alimentar. Și rădăcina de boz are efecte laxativ-purgative și diuretice, planta fiind de folos în tratarea afecţiunilor renale. Totodată, acţiunea expectorantă a bozului constă în capacitatea sa de a ajuta la subţierea şi eliminarea secreţiilor în exces din căile respiratorii, planta ușurând tusea şi congestia nazală. Atunci când este administrat sub formă de extract, bozul facilitează deplasarea mucusului către căile aeriene superioare, planta atenuând tusea productivă şi diminuând disconfortul respirator.