Main menu

header

991 9 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cereală fără gluten cultivată încă de acum 8.000 de ani, amaranth este mai mult decât o plantă spectaculoasă și o alternativă pentru persoanele cu intoleranță la gluten: are nenumărate proprietăți nutriționale și conține com- puși care asigură sănătatea și vitalitatea organismului.

Furnizează mai multe proteine decât grâul

Culturile incasă, mayașă şi aztecă au folosit amaranth în ceremoniile şi ritualurile lor, faima acestei cereale fără gluten a tot crescut în timp, iar începând cu anii 1970, cercetătorii au început să-i releve proprietățile de excepție pentru sănătate. De altfel, compoziţia nutriţională a amaranth plasează planta printre primele 40 de alimente cu cel mai mare potenţial nutriţional pentru umanitate, bogăția sa în minerale şi proteine (depăşind la acest capitol grâul, hrişca şi meiul) fiind recunoscută ca un factor de creștere a performanței fizice și psihice a organismului. Mai mult, amaranth este o sursă excelentă de aminoacizi, pe care organismul nu este capabil să-i sintetizeze şi trebuie să-i primească din alimentaţie și pe care amaranth îi conține într-o proporţie optimă, care poate fi uşor asimilată.

Menține sub control nivelul de colesterol

Amaranth este considerat un superaliment, datorită beneficiilor sale de excepție pentru sănătate. Cereala conţine carbohidraţi complecşi, fibre alimentare, grăsimi sănătoase şi micronutrienți esenţiali precum calciul, magneziul, fosforul şi vitaminele din complexul B. De asemenea, prin intermediul fitosterolilor, amaranth reduce nivelul de colesterol şi menţine sănătatea inimii, la toate aceste beneficii adăugându-se acizii graşi Omega 3 din această cereală, aliați confirmați de numeroase cercetări ai sistemului cardiovascular. De asemenea, datorită aportului de fibre, amaranth ajută la menţinerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, aspect important deopotrivă pentru pacienții diagnosticați cu diabet și pentru persoanele predispuse la a dezvolta această boală. 

Antioxidant de calibru

Amaranth conţine antioxidanţi puternici, precum vitamina C, vitamina E şi betacarotenul, care combat eficient daunele provocate de radicalii liberi, prevenind astfel bolile cronice şi întărind sistemul imunitar. Pe de altă parte, amintitele fibre din această cereală străveche promovează sănătatea digestivă, mențin un tranzit intestinal regulat, previn constipația și scad riscul de cancer de colon. În același timp, prin intermediul unor compuşi bioactivi cu proprietăţi antiinflamatoare, consumul de amaranth este creditat cu capacitatea de reducere a inflamaţiei cronice şi de atenuare a simptomelor afecțiunilor generate de acest fenomen.

Amaranth este un aliment benefic în timpul sarcinii şi alăptării, întrucât aduce organismului o cantitate optimă de fier

De folos în cazurile de hiperplazie benignă a prostatei

Indicele glicemic scăzut face din amaranth un aliment optim pentru creier, care furnizează constant glucoză neuronilor. În același timp, compuşii fenolici din această cereală sunt utili în cazurile de hiperplazie benignă a prostatei. Totodată, prin combinaţia de calciu, magneziu şi fosfor, amaranth întăreşte sistemul osos şi ajută la prevenirea osteoporozei. De asemenea, prin faptul că nu conține gluten, amaranth este o excelentă alegere pentru persoanele care se confruntă cu boala celiacă și care trebuie să mențină un regim strict. Amaranth se prepară prin fierbere, folosind 100 grame cereală la 400 ml apă. După 20 de minute se oprește focul și se consumă alături de fructe, nuci, ca gustare sau în salate și garnituri.