de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Un condiment poate schimba radical orice fel de mâncare. Omniprezente în gastronomie, aceste esențe ale plantelor cu puteri tămăduitoare sunt mari aliați ai sănătății, iar mace, o versiune mai puțin intensă a nucșoarei, este un adevărat campion al susținerii funcționării metabolismului uman.
Linişteşte spasmele gastrice
Atunci când se coc fructele asemănătoare prunelor ale Myristica fragrans, un copac veșnic verde, originar din Indonezia, acestea dezvăluie o sămânță acoperită de coajă, înconjurată de o rețea exterioară numită aril, care, uscată, devine mace. Chiar dacă în general acest condiment este utilizat în diverse amestecuri, are propria personalitate și aduce organismului o serie de beneficii însemnate. Pe lângă parfumul dulce, care potențează meniurile asiatice, mace este bogat în Omega 3, fibre dietetice, acid folic, riboflavină și tiamină. Ca urmare, condimentul este un remediu de tradiție, printre altele, împotriva dezechilibrelor digestive de tipul diareei, fiind consumat pe cale orală inclusiv în cazuri de stări de greață, spasme gastrice și balonări.
Susţine rinichii
Mace este considerat un aliat al sănătății rinichilor, întrucât are efect de combatere a infecțiilor care pot apărea la acest nivel, precum și de prevenire a formăriii pietrelor la rinichi. De asemenea, condimentul este folosit ca ingredient activ pentru prepararea siropurilor de tuse, întrucât a demonstrat capacitatea de a elibera căile respiratorii de excesul de secreții, ușurând astfel simptomele astmului, tusei persistente și gripei. Totodată, experții au descoperit în mace un compus numit cinnamaldehidă, care este foarte eficient în controlul nivelului de zahăr din sânge și îmbunătățește sensibilitatea la insulină. În același timp, mace are un efect antidepresiv dovedit. Folosit prin tradiție pentru a trata schimbările de dispoziție care pot fi asociate cu bolile mintale, condimentul are un renume consolidat și pe direcția inducerii unui somn odihnitor, întrucât poate diminua tensiunea acumulată la nivelul sistemului nervos.
PONT. Mace susține imunitatea organismului, prin capacitatea de a preveni infecțiile și de a inhiba creșterea bacteriilor dăunătoare.