de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Plantă comună, care poate fi întâlnită peste tot, păpădia este un vindecător milenar, fiindu-i atribuite numeroase aplicaţii medicinale încă din negura vremurilor.
Acţionează ca un diuretic
Păpădia a fost folosită de mii de ani pentru a trata nenumărate afecţiuni, grație unor proprietăți pe care le-a manifestat mult înainte ca știința să confirme în dreptul acestui terapeut al naturii un conținut de compuși care justifică acțiunea sa benefică. Mai precis, este binecunoscut faptul că frunzele de păpădie pot fi consumate fierte sau crude şi servesc ca o sursă excelentă de vitamine - A, C, E, B şi K. De asemenea, planta aduce organismului inulină, tip de fibre care întrețin sănătatea microflorei intestinale. Ca urmare, consumul de păpădie este considerat ideal pentru cei care doresc să scape de kilogramele în plus, deoarece planta este săracă în calorii, acţionând ca un diuretic și încurajează eliminarea lichidelor fără a scădea nivelul de potasiu din sânge. De asemenea, păpădia stimulează secreţia organelor digestive, ajutând astfel la digestie și detoxifică, întrucât este un remediu bun pentru persoanele care suferă perioade de constipaţie, prin acţiunea sa uşor laxativă. În plus, rădăcina de plantă are proprietăţi prebiotice, susţinând creşterea şi activitatea bacteriilor benefice din intestin, creşte pofta de mâncare și reduce balonarea abdominală.
Protejează ficatul de substanţe toxice
Excelent protector hepatic, păpădia îmbunătăţeşte performanța ficatului şi îl regenerează, activează secreţia biliară şi ajută la descărcarea acesteia din vezica biliară. Această îndelungată tradiție de utilizare a fost confirmată de cer- cetări pe animale de laborator, care au relevat capacita- tea acestei plante de a proteja ficatul de substanţele toxice şi de excesul de grăsime. Un studiu realizat în Coreea de Sud a arătat că extractul de păpădie a prevenit deteriorarea ficatului cauzată de toxicitatea alcoolului. Pe de altă parte, articolele de specialitate menționează faptul că păpădia stimulează circulaţia sângelui şi dilată vasele de sânge, fiind benefică pentru reglarea tensiunii arteriale şi purificarea sângelui. Mai mult, mineralele pe care le conține planta (inclusiv fier, calciu, magneziu, potasiu şi siliciu) contribuie la sănătatea sistemului osos și a celui muscular, cu atât mai mult cu cât la acestea se adaugă acțiunea antiinflamatoare a păpădiei, care poate ajuta la reducerea inflamaţiei articulaţiilor și a simptomelor bolii inflamatorii intestinale. De asemenea, planta susține buna oxigenare a organelor și țesuturilor, iar betacarotenul şi polifenolii din acest vindecător al lumii natural contribuie la diminuarea stresului oxidativ al organismului și implicit la fortificarea sistemului imunitar.
Previne creșterea celulelor canceroase
Una dintre cele mai promițătoare proprietăţi ale păpădiei - în special extractul de frunze şi rădăcina - este potenţialul său de a preveni creşterea celulelor canceroase în diferite organe. Studiile de laborator au arătat că extractul de rădăcină de păpădie are capacitatea de a reduce drastic creşterea celulelor canceroase în ficat, colon, piele, sânge şi ţesut pancreatic. Studiile continuă, pentru a se testa dacă păpădia poate fi utilă în tratarea cancerului la om. Totodată, mai multe cercetări indică faptul că păpădia are proprietăţi antimicrobiene şi antivirale, extractul de plantă având acțiune de reducere semnificativă a capacității de replicare a viruşilor şi bacteriilor dăunătoare. Alături de frunze, rădăcina de păpădie este de obicei uscată, măcinată şi consumată că înlocuitor pentru ceai sau chiar cafea. Planta este, de asemenea, disponibilă sub formă de capsule, extracte şi tinctură. La fel ca alte rădăcini faimoase pentru proprietățile lor benefice pentru organism, cum ar fi ashwagandha, cea de păpădie are o istorie bogată de utilizare în medicina tradiţională - mai exact, vine ca remediu natural documentat din anul 659 î.Hr., din China antică. Bogăția sa de vitamine şi de antioxidanţi - cum ar fi silimarina, silibinina, curcumina, berberina şi resveratrolul - recomandă preparatele pe bază de rădăcină de păpădie pentru detoxificarea rinichilor.
Controlează nivelul trigliceridelor
Păpădia a demonstrat, în cadrul unor cercetări extinse, o formulă specială de nutrienţi şi compuşi bioactivi care ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, stimulează secreţia de insulină, reglează nivelul de glucoză și reduce absorbţia grăsimilor. Potrivit unor cercetări de laborator, acidul cicoric și clorogenic din păpădie pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, îmbunătățesc secreția de insulină și absorbția de glucoză în mușchi și pot limita, de asemenea, digestia alimentelor bogate în amidon și carbohidrați. De asemenea, planta susține controlul nivelului colesterolului - studiile au arătat că rădăcina de păpădie poate contribui la scăderea trigliceridelor şi a colesterolului LDL („rău”), în timp ce favorizează creşterea colesterolului HDL („bun”). Acest efect a fost asociat de numeroase cercetări cu menţinerea sănătăţii inimii şi vaselor de sânge. De asemenea, extern, studiile pe animale de laborator au arătat că frunzele de păpădie şi extractele de flori protejează pielea de daunele cauzate de radiaţiile solare nocive și au capacitatea de a reduce inflamaţia şi iritarea pielii, sporesc generarea de noi celule și astfel întârzie procesul de îmbătrânire. Pe de altă parte, păpădia are numeroase utilizări cosmetice, generate de multiplele sale proprietăți vindecătoare. Astfel, prin creșterea producerii de colagen, planta menține elasticitatea și aspectul sănătos al tenului, are efect în tratarea anumitor tipuri de acnee, iar aplicarea topică a produselor de îngrijire care au în compoziție această plantă medicinală ajută la curăţarea şi reducerea impurităţilor pielii și la combaterea deteriorării celulare generate de înaintarea în vârstă.
Soté din frunze de păpădie
Ingrediente: 500 g frunze de păpădie, 1 legătură de ceapă verde, 3 căţei de usturoi, 1 legătură de ridichi roşii (pentru decor), 8 jumătăţi de miez de nucă, 1/2 ardei iute (opţional), sucul de la 1/2 jumătate de lămâie, 3 linguri cu ulei de măsline (plus un cub mic de unt pentru sotat), 100 g parmezan ras, sare, piper.
Mod de preparare: păpădia se spală sub jet de apă rece şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Într-o tigaie se pun uleiul şi untul la încălzit, se adaugă ceapa verde tăiată rondele, usturoiul tăiat feliuţe mici, ardeiul iute curățat de semințe și tocat mărunt (dacă se folosește) şi nuca mărunţită și se călesc împreună un minut, amestecând continuu. Se completează cu frunzele de păpădie, se mai lasă trei minute, se condimentează cu sare, piper, zeamă de lămâie și se dă preparatul deoparte. Odată răcit, soté-ul se așază pe un platou, se înconjoară cu ridichi date pe răzătoarea mare și se presară cu parmezan din belşug. Se poate servi ca atare sau alături de ouă, friptură etc.