de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Dulce, parfumat şi suculent, perfect pentru a fi savurat în zilele calde de vară, pepenele galben este un adevărat tezaur de nutrienţi esențiali şi furnizează numeroase beneficii pentru sănătate, la orice vârstă.
Preîntâmpină infarctul
Conţinutul ridicat de betacaroten, de vitaminele C şi acid folic (transformat de organism în vitamina A), despre care se cunoaşte faptul că este necesar femeilor însărcinate, prevenind malformaţiile fătului, pepenele galben întărește sistemul imunitar și vederea, prevenind orbirea nocturnă şi degenerescența maculară legată de înaintarea în vârstă. De asemenea, fructul aduce organismului potasiu, fosfor, calciu şi magneziu, toate acestea fiind minerale esențiale pentru buna funcționare a proceselor metabolice. Mai precis, consumul regulat de pepene galben permite reducerea tensiunii arteriale şi, implicit, a riscului de complicaţii cardiace grave, cum ar fi infarctul. În același timp, pepenele galben este bogat în fibre, care ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge, la prevenirea acumulării de grăsime în pereţii vaselor, având şi proprietăţi antioxidante, importante pentru sănătatea inimii. În plus, fibrele sunt cunoscute pentru efectul benefic asupra digestiei, de susținere a echilibrului microflorei intestinale și de combatere a constipației.
Elimină surplusul de lichide
Prin aportul de vitamina C, pepenele galben ajută la întărirea sistemului imunitar, apără organismul de infecții şi combate inflamaţia. Prezența constantă a acestui fruct în dietă este de natură să elimine efectele nocive ale acumulării radicalilor liberi în organism și să prevină îmbătrânirea prematură, întrucât deliciosul pepene galben este o sursă excelentă de anioxidanți puternici. La rândul său, apa din fruct asigură o hidratare adecvată a organismului, iar acțiunea diuretică are efect benefic în cazurile de reumatism, artrită şi gută. Totodată, potrivit rezultatelor cercetărilor, prin aportul constant de acizi graşi esenţiali Omega 3, pepenele galben susține în mod semnificativ capacitatea de memorare, fiind o opțiune alimentară excelentă în perioadele de efort psihic. Fructul poate fi util pentru pierderea în greutate, deoarece are o cantitate mică de calorii, ajută la prelungirea saţietăţii şi la reducerea poftei de mâncare, împiedicând astfel supraalimentarea și, în plus, combate retenția de lichide.
Prin aportul semnificativ de electroliți, pepenele galben este recomandat pentru refacerea rapidă a organismului practicanților de activități sportive
Sorbet franţuzesc din pepene galben
Ingrediente: 250 g zahăr, 200 ml apă, 100 ml vin alb rece, 1 lămâie, 500 g pepene galben (tăiat cuburi).
Mod de preparare: zahărul se dizolvă în apa fierbinte, iar zeama rezultată din stoarcerea lămâii se adaugă în acest sirop, după ce s-a mai răcit. După răcorirea completă a lichidului, se mixează cu pepenele pasat dinainte. Se toarnă vinul, se amestecă foarte bine, apoi se pune compoziția într-o formă și se congelează. Sorbetul se servește ornat în funcție de preferințe.