de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Ca unul dintre cele mai populare condimente din lume, scorțișoara este o vedetă a unor feluri culinare a căror aromă a ajuns să o definească. Pe de altă parte, această pulbere parfumată este și un adevărat „terapeut” al naturii, oamenii de știință relevând periodic noi proprietăți curative ale acestui delicios ingredient.
Sprijină ficatul în stocarea excesului de glucoză
Un nou studiu a relevat faptul că o cură de patru săptămâni cu suplimente pe bază de scorțișoară a redus nivelul de zahăr din sânge în cazul voluntarilor cu obezitate, supraponderali și cu prediabet. „Scăderea semnificativă a nivelului de glucoză din sânge observată cu un aport zilnic de patru grame de scorțișoară ar putea fi atribuită conținutului bogat de polifenoli și diverșilor compuși bioactivi din acest condiment, care măresc capacitatea insulinei de a se conecta cu celulele. De asemenea, aceste substanțe reduc inflamația și sprijină ficatul în stocarea excesului de glucoză, pentru nevoile energetice viitoare. Prezența scorțișoarei în dietă poate reduce creșterea glicemiei și este o parte benefică a unei diete echilibrate pentru persoanele cu prediabet”, punctează Kelsey Costa, nutriționist din SUA.
Reglează tensiunea arterială
Scorțișoara a fost folosită de milenii ca ingredient alimentar, ulei și pulbere, în scopuri medicinale. Astăzi, scorțișoara parfumează într-un mod unic numeroase deserturi, dar beneficiile sale pentru organism trec cu mult dincolo de plăcerea culinară. Ca supliment alimentar, condimentul aduce certe beneficii sănătății, oamenii de știință descoperind în această pulbere nelipsită din cămările lumii compuși cu efecte antioxidante, antimicrobiene, anticancerigene și antiinflamatoare. Ca urmare, consumul de scorțișoară este creditat cu capacitatea de a reduce tensiunea arterială, de a feri organismul de infecții virale și de a atenua simptomele unor afecțiuni ca astmul sau artrita.
Înhibă dezvoltarea bacteriilor nocive
Cercetătorii menționează impactul scorțișoarei asupra microbiomului intestinal, condimentul favorizând creșterea bacteriilor benefice în timp ce inhibă creșterea celor nocive. „Scorțișoara poate îmbunătăți sănătatea intestinală, bacteriile benefice pe care le favorizează susținând funcția barierei intestinale și reducând inflamația sistemică”, afirmă Menka Gupta, doctor în medicină funcțională la Nutra Nourish, brand de medicină holistică din Singapore. Condimentul a fost folosit în medicina naturistă pentru atenuarea disconfortului digestiv secole la rând. Consumată în băuturi calde, scorţişoara măcinată îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, ameliorează problemele digestive şi simptomele sindromului de colon iritabil.
Extractul de scorţişoară protejează împotriva bacteriilor care se găsesc în microflora orală şi care cauzează apariţia cariilor și a infecţiilor gingivale
Protejează funcţiile cognitive
Ca sursă bogată de antioxidanţi, scorţişoara protejează organismul de stresul oxidativ şi de efectele negative ale radicalilor liberi. Iar ca antiinflamator, condimentul se poate dovedi benefic în tratarea febrei musculare sau a durerilor menstruale. În același timp, scorțișoara a demonstrat proprietatea de a scădea nivelul colesterolului LDL („rău”) şi al trigliceridelor din sânge, păstrând, în același timp, nivelul optim al colesteroului HDL („bun”). Totodată, grație antioxidanților pe care îi aduce organismului, deliciosul condiment protejează funcţiile cognitive, prin activarea proteinelor care apără celulele creierului de bolile degenerative, precum Parkinson şi Alzheimer.