de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Arbust de mici dimensiuni, cu o aromă foarte puternică, cimbrișorul este un mare vindecător al lumii plantelor medicinale. Parte a unei familii cu proprietăți medicinale dovedite, cimbrișorul oferă terapiilor naturiste totul - florile, tulpina, rădăcinile, frunzele și scoarța.
Anihilează paraziții intestinali
Beneficiile pentru sănătate ale cimbrișorului sunt vădite constant de studiile aflate în derulare. Până acum, despre această plantă larg răspândită în zona temperată se cunoaște faptul că are în compoziție ulei volatil, taninuri și timol. Utilizat de secole în medicina Ayurveda, cimbrișorul este unul dintre cei mai redutabili aliați ai organismului pentru tratarea eficientă a infecțiilor tractului urinar, efectul său diuretic fiind de natură să detoxifice rinichii, prin creșterea fluxului de urină. La recomandarea unui specialist, planta se poate utiliza sub formă de pulbere, doza recomandată în general fiind de maximum două grame zilnic. De asemenea, potrivit articolelor de specialitate, această plantă medicinală a demonstrat capacitatea de a anihila paraziții intestinali.
Calmează tusea cronică
Cimbrișorul și-a câștigat renumele de aliat al sistemului cardiovascular, întrucât poate reduce tensiunea arterială. Alte serii de cercetări evaluează capacitatea acestei plante de a fi un bun adjuvant în cazuri de cancer de colon. Totodată, administrat sub formă de extract, cimbrișorul a demonstrat că are capacitatea de a trata eficient anumite afecțiuni respiratorii dintre cele mai frecvente, cum sunt astmul, tusea cronică și convulsivă, bronșita sau durerile în gât. În același timp, prin tradiție, pulberea de cimbrișor este folosită în medicina asiatică, amestecată cu puțină sare, ca remediu pentru pierderea poftei de mâncare, întrucât planta are efect de stimulare a digestiei.
Extern, cimbrişorul este utilizat sub formă de pastă din frunze, aplicată local, pentru accelerarea vindecării rănilor