de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Dincolo de ultima „modă” de pe rețelele de socializare - masarea abdomenului cu ulei de ricin, care se presupune că ar „topi” grăsimea din această parte a corpului - produsul este cu adevărat un aliat al sănătății, realitate certificată de secole de utilizare tradițională a acestui tip de ulei și de cercetările oamenilor de știință din zilele noastre.
Îmbunătățește sănătatea organelor vitale
Timp de mii de ani, specialiştii în medicină naturistă au folosit ulei de ricin pentru a combate mai multe afecţiuni - de la vechii egipteni care îl menționează în textul medical Ebers Papyrus (1.550 î.Hr.) și care își tratau cu acest produs iritaţiile oculare până la tradiția indiană, care utilizează uleiul de ricin și în zilele noastre ca produs antibacterian ce vindecă pielea, acest tip de ulei, extras din una dintre cele mai vechi plante cultivate, a rămas alături de sănătatea oamenilor din zorii istoriei. Studiile au demonstrat că multe dintre beneficiile uleiului de ricin se datorează compoziţiei sale chimice, care include un compus specific şi rar, numit acid ricinoleic, alături de acizi graşi, flavonoizi, fenoli, aminoacizi, terpenoizi şi fitosteroli. Ca urmare, uleiul de ricin este considerat benefic în îmbunătăţirea funcţionării sistemului limfatic, asigurând o mai bună circulaţie sangvină, ceea ce are ca efect o sănătate mai bună a multor organe vitale, în special inima, plămânii şi creierul.
Vă scapă de neplăcerile cauzate de sindromul premenstrual
Uleiul de ricin este considerat de oamenii de știință un aliat al bunei funcționări a imunității, întrucât are capacitatea de a sprijini sistemul limfatic al organismului, care are rolul de a elimina materialele reziduale în exces. În medicina tradițională, uleiul de ricin și-a demonstrat eficiența împotriva migrenelor cronice, artritei, reumatismului, durerilor de spate și musculare, disfuncțiilor biliare. Datorită proprietăţilor antiinflamatoare naturale, acest tip de ulei poate fi aplicat, prin masaj, pe articulaţiile și muşchii afectați de dureri. Este binecunoscut faptul că uleiul de ricin are o acțiune excelentă de combatere a constipației, iar unele cercetări recente asociază administrarea acestui tip de ulei cu atenuarea neplăcerilor cauzate de sindromul premenstrual.
Uleiul de ricin este inclus în peste 700 de produse cosmetice
Combate bacteria E.coli
Datorită proprietăţilor sale hidratante, antimicrobiene şi antibacteriene, uleiul de ricin poate ajuta la vindecarea leziunilor pielii şi escarelor de decubit (ulceraţii ale pielii și țesuturilor subiacente, rezultată din presiunea prelungită asupra pielii). În același timp, uleiul de ricin este considerat un remediu natural excelent pentru acnee, întrucât poate pătrunde adânc în piele şi combate supraaglomerarea bacteriilor care provoacă înfundarea porilor. De asemenea, potrivit unor studii de laborator, uleiul de ricin poate lupta împotriva multor tipuri de bacterii, cum ar fi S.aureus, E.coli şi P.aeruginosa.