Main menu

header

997 7 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Aliment extraordinar de popular, de o uimitoare versatilitate gastronomică și care poate fi prezent în aproape orice meniu, cartoful este una dintre cele mai consumate legume din lume, valoarea sa nutritivă ridicată fiind dublată de proprietăți terapeutice remarcabile.

Protejează împotriva bolilor cardiovasculare

Cartoful oferă mai multă vitamina C decât multe alte alimente. În plus, are vitamina B, necesară pentru metabolism, sistemul nervos central şi formarea de celule roşii din sânge. Consumul de cartofi poate contribui, de asemenea, la un somn mai bun şi la o funcţionare optimă a creierului. În componenţa cartofului s-au identificat 60 de substanţe importante, inclusiv compuşi fenolici similari cu cei prezenţi în broccoli, spanac sau varza de Bruxelles, care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Unii dintre aceştia au un efect benefic asupra tensiunii arteriale, alții combat stresul oxidativ, alții protejează arterele. În plus, cartoful conţine și substanţe care sunt utile fortificării sistemului imunitar, cum ar fi quercitina, carotenoizii și antocianinele.

Ajută tranzitul intestinal

Fiind un aliment bogat în fibre, cartoful facilitează digestia şi tranzitul intestinal, este eficient în cazurile de gastrită, iar sucul de cartofi cruzi este un ingredient medicinal în cazuri de ulcer gastroduodenal. Cartoful este, în general, considerat un aliment care poate ameliora disconfortul digestiv asociat cu stresul și are capacitatea de a reduce aciditatea gastrică. Pe de altă parte, amidonul pe care îl conține această legumă hrănește bacteriile intestinale „bune”, reduce inflamaţia în colon, previne cancerul colorectal și are acțiune benefică pentru pacienţii care suferă de tulburări inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă. În același timp, fibrele din cartof detoxifică, reduc riscul de constipație, îmbunătățind tranzitul intestinal, și prelungesc sațietatea, leguma fiind recomandată pentru menținerea unei greutăți optime. 

Aliment bogat în fibre, are în componenţa sa peste 60 de substanţe importante pentru sănătatea consumatorilor

Graţie conţinutului său important de carbohidraţi, cartoful este un aliment considerat o bună sursă de energie pentru organism

Alungă stresul

Prin capacitatea de a favoriza reînnoirea celulară, cartoful menține sănătatea psihică și combate eficient stresul. Totodată, preparată corect, această legumă ajută la scăderea nivelului de colesterol şi de trigliceride. În același timp, cartoful susţine sănătatea oaselor, întrucât conţine minerale benefice, precum zinc, magneziu sau calciu. De altfel, acestea con- tribuie și la producerea de colagen, un compus important pentru funcţionarea optimă a oaselor, dar și pentru sănătatea pielii. De asemenea, se consideră prin tradiție că salata de cartofi cruzi poate fi un bun remediu în cazuri de litiază biliară şi hepatică. Spre deosebire de alte tipuri de amidon, cel conţinut de cartof nu se descompune şi este complet absorbit în organism, fiind asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi rezistența redusă la insulină, care în cele din urmă menţine nivelul optim de zahăr din sânge.