de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Aromată, spectaculoasă, cu păstăi lungi până la nivelul solului, fasolea-șarpe este „rudă” cu mazărea și una dintre legumele cele mai apreciate în gastronomia și medicina tradițională din Asia, dar nu numai.
Conţine cantități importante de fibre solubile şi insolubile
Păstăile fragede de fasole-șarpe sunt cultivate aproape în toată lumea, de la nivelurile industriale din Filipine până în grădinile și serele private din SUA. Aceste păstăi cărnoase sunt de obicei recoltate înainte de coacerea deplină. Leguma este degustată cu plăcere încă din Antichitate, iar astăzi, cercetările moderne au consemnat în jurul păstăilor care pot atinge lungimea de un metru o bogăție de nutrienți la o densitate calorică foarte redusă - 100 de grame de fasole-șarpe conține doar 45 de calorii. În schimb, leguma aduce organismului cantități importante de fibre solubile şi insolubile, care protejează mucoasa colonului prin reducerea timpului de expunere la substanțele toxice, reduc nivelul colesterolului prin scăderea reabsorbției acizilor biliari, mențin echilibrul microbiomului intestinal și detoxifică organismul în mod natural.
Evită defectele de tub neural la nou-născuți
Fasolea-șarpe este una dintre cele mai bune surse de folat, susținând astfel sinteza ADN și diviziunea celulară și, de asemenea, prevenind defectele de tub neural la nou-născuți. Potrivit rezultatelor cercetărilor, acest tip de fasole conține o cantitate importantă de vitamina C - 100 de grame de păstăi furnizează peste o treime din necesarul zilnic. După cum au confirmat nenumărate cercetări, această vitamină acționează ca un antioxidant de top, fortificând sistemul imunitar, menținând flexibilitatea arterelor și ținând organismul la adăpost de infecții și boli. Totodată, păstăile spectaculoase de fasole-șarpe sunt surse excelente de vitamina A - au mai mult din această vitamină decât toate leguminoasele din aceeași familie. Ca urmare, consumul de fasole-șarpe este echivalent cu îmbunătățirea vederii nocturne și menținerea sănătății pielii, cel mai mare organ al corpului uman.
Pont.Fasolea-șarpe conține cantități importante de minerale (fier, cupru, mangan, calciu, magneziu), contribuind astfel la buna funcționare a metabolismului.