de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Oceanul este de multă vreme cunoscut ca o sursă de hrană de excepție, plină de nutrienți, dar acum ar putea fi și locul de naștere a unei revoluții medicale - un nou studiu sugerează că o specie de alge brune foarte răspândite ar putea deține puterea de a preveni boala Parkinson.
Puternice antioxidante
Oameni de știință de la Universitatea Metropolitană Osaka, din Japonia, au dezvăluit, după un studiu recent, că anumiți compuși găsiți într-o algă brună numită Ecklonia cava ar putea proteja celulele creierului de leziunile care duc la boala Parkinson, ce afectează milioane de oameni în întreaga lume și deteriorează mișcarea, echilibrul și coordonarea. Pe măsură ce populația lumii îmbătrânește, numărul persoanelor care se confruntă cu această boală neurodegenerativă - pentru care nu s-a descoperit un tratament - este de așteptat să crească vertiginos, făcând căutarea unor terapii eficiente și măsuri preventive mai urgentă ca niciodată. În acest context, cercetătorii niponi susțin că polifenolii din această algă simplă, care se găsește în apele de coastă ale Japoniei și Coreei, au proprietăți antioxidante puternice, care pot proteja celulele creierului, prin efectul de combatere a stresului oxidativ generat de radicalii liberi și acțiunea implicită de prevenire a morții neuronilor producători de dopamină.
Mențin sănătatea mucoasei intestinale
Studiul japonez derulat pe animale de laborator a relevat că efectele benefice ale administrării acestei alge se extind dincolo de simptomele de dereglare a mișcării specifice bolii Parkinson, la cele nonmotorii, inclusiv digestive, tratamentul cu extract demonstrând menținerea sănătății mucoasei intestinale. „Acest studiu deschide noi căi de explorare în domeniul bolilor neurodegenerative și ne provoacă să privim dincolo de produsele farmaceutice tradiționale și să luăm în considerare puterea de vindecare a naturii, chiar și în formele sale cele mai modeste”, punctează specialistul Akiko Kojima-Yuasa.
„Studiul sugerează că antioxidanţii din această algă pot reduce daunele neuronale şi sperăm că Ecklonia cava va fi un ingredient eficient în prevenirea bolii Parkinson“ (Akiko Kojima-Yuasa, Universitatea Metropolitană din Osaka)
Fortifică oasele
Până în prezent, unele varietăți de alge brune au evidențiat direcții promițătoare de acțiune pe segmentul susținerii sănătății oaselor, grație proprietății naturale a algelor de a produce și fixa calciu în structura lor exterioară. Cercetările în eprubetă au arătat că extractul de alge marine brune sprijină formarea rapidă a homeostaziei osoase. Cercetătorii consideră că aceste alge au o potențială capacitate de a susține sănătatea osoasă a oamenilor, în special în cazul persoanelor în vârstă, la care fragilitatea poate genera fracturi debilitante. De asemenea, potrivit unui articol publicat de revista de specialitate Ethnobotany of Seaweeds, culturile tradiționale de coastă s-au bazat pe alge marine ca agent de aromatizare și hrană funcțională pentru a ajuta la prevenirea problemelor tiroidiene. În plus, grație proprietăților antioxidante, algele brune fac parte din numeroase formulări cosmetice destinate menținerii sănătății și vitalității pielii.