de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Oamenii mănâncă orz de mii de ani - și din motive întemeiate. Plină de nutrienți benefici, această cereală aduce metabolismului avantaje de necontestat, certificate de studiile oamenilor de știință.
Scade riscul de diabet
Orzul conține cantități mari de vitamine și minerale, iar aportul său de fibre este segmentul pe care această cereală cu gust deosebit iese cu adevărat în evidență. Mai exact, orzul are un tip special de fibre, numit beta-glucan, iar acestea au demonstrat proprietăți de excepție, care recomandă orzul în dieta oricui, nu doar ca înlocuitor al variantelor de cereale rafinate, ci și ca un adevărat medicament pentru organism și, în același timp, un ingredient alimentar care poate contribui la prevenirea unor boli grave. „Consumul de orz ajută intestinul să absoarbă zahărul mai lent, ceea ce reprezintă o modalitate excelentă de a reduce riscul de diabet”, explică dieteticianul Beth Czerwony, de la Cleveland Clinic, SUA.
Ţine la distanţă cancerul de sân
Consumul de orz s-a dovedit benefic pentru menținerea unei greutăți corporale optime, efectele acestei cereale fiind similare cu ale unor medicamente frecvent utilizate în acest scop; cereala oferă și avantajul că nu prezintă efecte secundare. „Orzul prelungește sațietatea și aduce organismului proteine, având, în același timp, un conținut scăzut de calorii”, adaugă Czerwony. Orzul a demonstrat efecte antiinflamatoare și de stimulare a sistemului imunitar, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să ia în considerare această cereală ca pe un agent de prevenire a anumitor tipuri de cancer. Dat fiind faptul că aduce organismului vitamina E și polifenoli, orzul oprește oxidarea sau deteriorarea celulelor, care pot duce la creșterea tumorilor. „Unele cercetări arată că nutrienții din orz ar putea ajuta la prevenirea cancerului de sân”, explică Czerwony.
„Beta-glucanul din orz ajută la scăderea nivelurilor nesănătoase de colesterol, ceea ce ar putea preveni acumularea plăcii în artere, care duce la atacuri de cord și, de asemenea, poate scădea tensiunea arterială, care este un factor major al bolilor de inimă“ (Beth Czerwony, Cleveland Clinic, SUA)
Oferă energie
Cantitatea generoasă de fibre pe care această cereală le conține este de natură să aducă beneficii majore intestinelor. Mai exact, potrivit experților de la Universitatea din Arizona, care au realizat un studiu recent, fibrele alimentare din orz eliberează anumite peptide, amintitul beta-glucan extinzându-și beneficiile spre îmbunătățirea sănătății barierei intestinale și a organelor periferice, precum ficatul. Pe parcursul testelor pe animale de laborator, specialiștii americani au observat că suplimentarea cu beta-glucan a dus la modificări unice ale tipurilor de bacterii prezente în intestin, în special creșterea nivelurilor de butirat, un compus benefic, care acționează ca un superaliment pentru celulele care căptușesc intestinele, oferindu-le energie și având proprietăți antiinflamatoare. Alte studii au legat nivelurile mai mari de butirat de atenuarea sindromului metabolic.