Main menu

header

998 6 1de Georgiana Mihalcea

Potrivit rezultatelor unui nou studiu de amploare, publicat în revista Nature Medicine, trecerea de la o dietă bogată în grăsimi animale saturate la una cu grăsimi nesaturate pe bază de plante afectează compoziția grăsimilor din sânge, care, la rândul său, scade semnificativ riscul de îmbolnăvire pe termen lung. Ca urmare a acestor rezultate, specialiștii au alcătuit un clasament al celor mai bune uleiuri vegetale nu doar pentru gustul mâncărurilor, ci și pentru sănătatea celor care le consumă.

Asocierea dintre grăsimi și boli

Organizația Mondială a Sănătății subliniază importanța dietelor sănătoase în prevenirea bolilor cronice, recomandând înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate de origine vegetală, pentru a reduce, printre altele, riscul cardiometabolic. Pentru a se oferi repere cât mai certificate științific asupra beneficiilor uleiurilor vegetale, experții de la Universitatea Reading, din Berkshire, Anglia, au studiat legăturile între dietă și boală din perspectiva tipului de grăsimi utilizat. „Studiul nostru oferă dovezi ale beneficiilor pentru sănătate ale unei diete sărace în grăsimi saturate și bogate în grăsimi vegetale nesaturate și ar putea ajuta la furnizarea de sfaturi dietetice celor care ar beneficia cel mai mult de pe urma schimbării obiceiurilor alimentare”, punctează profesorul Julie Lovegrove.

Uleiul de măsline, aliat contra declinului cognitiv

998 6 2Coroborând rezultatele mai multor cercetări clinice și analizând efectele dietei mediteraneene, certificată în timp și clasată constant în ultimul deceniu pe primul loc printre regimurile alimentare care asigură sănătate și longevitate, experții britanici au concluzionat că uleiul de măsline, vedeta dietei mediteraneene, aduce cele mai multe beneficii organismului. Acest tip de ulei este plin de grăsimi mononesaturate, care ajută la reducerea inflamației și poate avea efecte semnificative asupra genelor legate de cancer. Încărcat cu antioxidanți, uleiul de măsline extravirgin combate radicalii liberi și contribuie la reducerea stresului oxidativ din organism, iar studiile anterioare au arătat că acest ulei folosit la gătit poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea nivelului de colesterol LDL („rău”) și la îmbunătățirea sănătății generale a inimii. De asemenea, uleiul de măsline a fost asociat cu îmbunătățirea funcției cognitive și cu un risc mai scăzut de declin cognitiv. Experții atrag atenția că uleiul de măsline extravirgin folosit la gătit are un punct de fum mai mic decât alte uleiuri.

Uleiul de avocado reduce inflamațiile

În top trei uleiuri de gătit se poziționează uleiul de avocado. Bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, acest tip de ulei ajută la reducerea nivelului de colesterol „rău”, la îmbunătățirea sănătății inimii și la reducerea inflamației, prevenind astfel bolile cardiovasculare, prima cauză de mortalitate din lume. Mai departe, uleiul de avocado este plin de antioxidanți - vitamina E și luteină în principal - care protejează celulele de daunele oxidative și susțin sănătatea ochilor. În același timp, specialiștii atestă faptul că uleiul de avocado îmbunătățește absorbția vitaminelor solubile în grăsimi din alte alimente, sporindu-le beneficiile nutriționale, hrănește pielea și accelerează vindecarea unor afecțiuni precum psoriazis și eczemă. Totodată, cu punctul său de fum mai ridicat, uleiul de avocado este ideal pentru preparatele care se realizează la temperaturi mai mari, cum ar fi prăjirea sau grătarul, întrucât nu se descompune eliberând compuși nocivi. „Uleiul de avocado se mândrește cu multe dintre beneficiile uleiului de măsline extravirgin, având unul dintre cele mai mari conținuturi de grăsimi mononesaturate dintre uleiurile vegetale pentru gătit”, notează experții de la SCL Health.

Uleiul de susan protejează de osteoporoză

998 6 3Bogat în grăsimi sănătoase, polinesaturate și mononesaturate, uleiul de susan este un mare aliat împotriva nivelurilor mari ale colesterolului, experții menționându-l pe lista ingredientelor care previn afecțiunile cardiovasculare. Pe de altă parte, încărcat de antioxidanți de calibru (sesamol și sesamin), acest tip de ulei combate inflamația și prezintă promițătoare proprietăți anticancer. De asemenea, în dreptul acestui tip de ulei experții consemnează mai multe minerale importante - calciu, magneziu și zinc - care fortifică oasele și previn osteoporoza. „Uleiul de susan are binecunoscute proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, contribuind la scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și aterosclerozei. În plus, sporește aroma oricărui preparat culinar. Nu uitați să păstrați uleiul de susan la frigider!”, notează Chosen Foods.

Uleiul de șofran susține funcția imunitară

Pe lista celor mai sănătoase uleiuri pentru gătit se află și uleiul de șofran. Exotic, de o densitate minunată, acest tip de ulei este și un adevărat tratament - bogat în grăsimi nesaturate, ajută la scăderea nivelului de colesterol și la reducerea riscului de boli de inimă. „Acest ulei conține substanțe chimice care pot ajuta la prevenirea cheagurilor de sânge, la lărgirea vaselor sangvine, la scăderea tensiunii arteriale și la stimularea inimii”, arată specialiștii de la WebMD. De asemenea, uleiul de șofran conține o cantitate mare de vitamina E, antioxidant puternic, care protejează celulele de deteriorare, susține funcția imunitară, ajutând organismul să lupte mai eficient împotriva infecțiilor și a bolilor și promovează sănătatea pielii. În plus, acidul linoleic din uleiul de șofran are efecte antiinflamatoare, iar unele studii sugerează că poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, fiind recomandat persoanelor diagnosticate cu diabet sau pentru cei care au o predispoziție de a dezvolta această afecțiune. Pe de altă parte, fiind fără gust, uleiul de șofran poate fi utilizat cu succes pentru preparate reci, dar are și un punct de fum relativ ridicat, care îl recomandă pentru meniuri care se gătesc pe flacără.

Uleiul de arahide combate daunele la nivel celular

998 6 4Cu un punct de fum ridicat, uleiul de arahide este ideal pentru preparatele gătite la temperaturi înalte și nu va elibera compuși nocivi la prăjire. În același timp, acest tip de ulei cu un gust atât de apreciat are grăsimi sănătoase ideale pentru buna funcționare a inimii, conține vitamine care furnizează organismului energie și „combustibil”, are antioxidanți importanți care elimină stresul oxidativ și daunele la nivel celular și, în plus, poate scădea nivelul de zahăr din sângele pacienților cu diabet. Iar prin intermediul fitosterolilor pe care îi aduce organismului, uleiul de arahide ajută la reducerea absorbției colesterolului în intestine. În același timp, „uleiul de arahide are un punct de fum ridicat, așa că poate fi folosit chiar și pentru a prăji alimente”, arată Self Magazine.

„Un aport ridicat de grăsimi vegetale nesaturate și scăderea cantității de grăsimi animale saturate pot ajuta la atingerea unor niveluri pozitive de multilipide în sânge“ (Fabian Eichelmann, Institutul German de Nutriție Potsdam-Rehbruecke)