de Georgiana Mihalcea
Gutuile au fost dintotdeauna utilizate în medicina populară pentru a trata tulburările digestive, alergiile și glicemia crescută. În plus, medicina modernă a studiat și alte efecte ale lor, cum ar fi tratarea ulcerelor și refluxului gastric, ameliorarea neplăcerilor din sarcină și întărirea sistemului imunitar. Gutuile sunt bogate în nutrienți, conțin fibre și câteva vitamine și minerale esențiale, făcându-le o alegere nutritivă pentru aproape orice dietă. Sunt, de asemenea, o sursă bogată de antioxidanți, inclusiv quercetina și kaempferol, care reduc inflamația și previn bolile cronice.
Scapă gravidele de grețuri
Cele mai frecvente simptome neplăcute la începutul sarcinii sunt greața și vărsăturile, care pot fi atenuate prin consumul de gutui. Un studiu efectuat pe 76 de femei însărcinate a constatat că 1 lingură (15 ml) cu sirop de gutui a fost semnificativ mai eficient decât 20 mg vitamina B6 în reducerea grețurilor în timpul sarcinii. În plus, siropul de gutui poate ajuta la gestionarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian (GERD), cunoscută mai frecvent sub numele de reflux acid. Un studiu de șapte săptămâni pe 80 de copii cu această afecțiune a constatat că administrarea zilnică a unui supliment de sirop de gutui a fost la fel de eficientă ca medicamentele tradiționale pentru refluxul acid. Într-un studiu efectuat pe 137 de femei însărcinate, s-a dovedit că o doză de 10 mg sirop de gutui luată după mese este la fel de eficientă ca și medicamentele pentru refluxul acid. O altă cercetare întinsă pe patru săptămâni a analizat beneficiile asupra a 96 de copii ale utilizării concentratului de gutui împreună cu medicamentele tradiționale. Rezultatele au fost uimitoare: a îmbunătățit simptomele precum vărsăturile, pierderea poftei de mâncare, eructațiile și durerile abdominale, într-o măsură mai mare decât medicamentele.
Utile în ulcerul peptic alcoolic
Gutuile au fost folosite de mult în medicina populară pentru a trata o varietate de tulburări digestive. Cercetări recente sugerează că extractul de gutui poate proteja țesutul intestinal împotriva leziunilor asociate cu bolile inflamatorii intestinale (IBD), cum ar fi colita ulceroasă. Într-un studiu efectuat pe șobolani cu colită ulceroasă, cei cărora li s-a administrat extract și suc de gutui au redus semnificativ afectarea țesutului colonului, în comparație cu un grup de control. Compușii vegetali din gutui pot ajuta la prevenirea și tratarea ulcerului de stomac. Rezultatele unui studiu pe eprubetă au arătat că sucul de gutui inhibă creșterea H.pylori, o bacterie despre care se știe că provoacă ulcere gastrice. Între timp, un studiu pe șobolani a arătat că gutuile protejează împotriva bolii ulcerului peptic alcoolic.
Studiile sugerează că extractele din semințe și fructe de gutui pot preveni și trata dermatita atopică
Sprijină funcţia imunitară
Gutuile pot susține funcția sistemului imunitar. Cercetările în eprubetă arată că au proprietăți antibacte- riene care pot ajuta la prevenirea creșterii excesive a anumitor bacterii dăunătoare, cum ar fi E.coli și S.aureus. În plus, o gutuie furnizează 15% din VD de vitamina C, care este esențială pentru un sistem imunitar sănătos. Cantitatea de fibre găsite în gutui poate ajuta la hrănirea bacteriilor sănătoase care trăiesc în tractul digestiv, care la rândul său ajută la reducerea inflamației și la îmbunătățirea rezistenței la infecții. Nu trebuie trecut cu vederea nici efectul antialergic al gutuilor! Aceste fructe pot ameliora diferite simptome de alergie prin blocarea activității anumitor celule imunitare care provoacă reacții alergice. S-a demonstrat că un medicament pentru alergii care combină sucul de lămâie și extractul de gutui previne și tratează reacțiile alergice ușoare, cum ar fi curgerea nasului și astmul.