Main menu

header

999 9 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Considerat un superaliment, în principal datorită conținutului ridicat de nutrienți și compuși puternici, camu-camu, un mic fruct care crește sălbatic în pădurea tropicală amazoniană, vădește o capacitate uimitoare de a contribui la menținerea stării de sănătate și de a combate anumite boli.

Îmbunătățește sănătatea metabolică

Boala ficatului gras nonalcoolic afectează peste un sfert din populația adultă a lumii și poate duce la inflamație, cicatrici și chiar insuficiență hepatică. În prezent, nu există tratamente medicamentoase aprobate, doar schimbările stilului de viață fiind posibile opțiuni de acțiune, dar se pare că această realitate este pe cale să se schimbe, grație unei comori a naturii: camu-camu, un superfruct plin de antioxidanți, fibre și polifenoli. Într-un studiu recent, publicat în revista Cell Reports Medicine, cercetătorii canadieni de la Universitatea Laval, din Quebec, arată că administrarea a doar 1,5 grame de pudră de camu-camu pe zi timp de 12 săptămâni în cazul unor pacienți supraponderali a avut ca rezultat o reducere semnificativă, de 15,85%, a grăsimii hepatice. În plus, fructul a avut efecte benefice asupra microbiomului intestinal, crescând abundența anumitor bacterii legate de îmbunătățirea sănătății metabolice.

Protejează celulele de efectele radicalilor liberi

Camu-camu este foarte bogat în vitamina C, ceea ce înseamnă că prezența fructului în dietă este de natură să întărească imunitatea, să stimuleze producerea de colagen (proteină care susține pielea, oasele și mușchii) și să acționeze ca un antioxidant puternic, protejând celulele de daunele generate de radicalii liberi, molecule care pot genera afecțiuni cronice. Dat fiind gustul excesiv de acru al fructului, camu-camu este comercializat sub formă de pulbere și astfel are mai multă vitamina C decât fructele de pădure proaspete (furnizează până la 750% din doza zilnică recomandată, la fiecare cinci grame). Micul fruct amazonian a demonstrat, în cadrul testelor, capacități antioxidante impresionante, fiind încărcat cu flavonoizi, antocianine și acid elagic. Ca urmare, camu-camu este creditat cu proprietatea de a diminua markerii inflamatori - un studiu clinic la care au participat persoane fumătoare care au băut zilnic 70 ml suc de fruct a demonstrat o scădere semnificativă a proteinei C reactivă.

„Fructul poate reduce lipogeneza - formarea de picături de lipide în ficat - și poate stimula degradarea lipidelor prin oxidare. Această combinație a celor două mecanisme explică eficacitatea ridicată a extractului de camu-camu în cazuri de boală a ficatului gras“ André Marette, Universitatea Laval, Canada

Diminuează nivelul zahărului din sânge

Potrivit rezultatelor studiilor pe animale de laborator, camu-camu acționează pentru scăderea în greutate prin trei căi: aportul de fibre care prelungesc sațietatea, modificarea pozitivă la nivelul bacteriilor intestinale și stimularea metabolismului, ceea ce sporește numărul de calorii arse de organism. Totodată, cercetările efectuate pe voluntari sănătoși au arătat că acest fruct poate reduce la minimum creșterea nivelului zahărului din sânge după o masă bogată în carbohidrați. În plus, un studiu de eprubetă a evidențiat faptul că semințele și coaja de camu-camu pot reduce creșterea unor bacterii dăunătoare, inclusiv E.coli sau Streptococcus mutans.