de Roxana Istudor şi Flori Pintea
De la extractele din coajă, frunze și flori până la fructe şi rădăcini ale arborelui de scorţişoară, toate au fost folosite în medicina tradiţională din întreaga lume din cele mai vechi timpuri şi până în prezent. Pulbere aromată, cu proprietăți de excepție, scorțișoara este unul dintre cei mai buni prieteni vegetali ai sănătății umane.
Are efecte prebiotice
Numeroase studii au certificat proprietățile unei pulberi care a fost utilizată în gastronomie și în medicina naturistă din negura vremurilor - pe cât de aromată, pe atât de benefică pentru sănătate, scorțișoara conține un compus organic numit cinnamaldehida, despre care se cunoaște faptul că are proprietăţi antivirale, antibacteriene şi antifungice. De asemenea, condimentul are efecte prebiotice - ajută la restabilirea echilibrului bacteriilor din intestin şi susţine sănătatea digestivă.
Scade pe termen scurt tensiunea arterială
Există cercetări care menționează în dreptul scorțișoarei o reducere pe termen scurt a tensiunii arteriale, precum și proprietatea de a ajuta la gestionarea nivelului zahărului din sânge, printr-o serie de mecanisme diferite, inclusiv prin imitarea insulinei. În același timp, oamenii de știință au descoperit că prezența scorțișoarei în dietă este de natură să prevină acumularea de fragmente de proteine în creier, proces care stă la baza instalării bolii Alzheimer.
Estompează acneea, roşeaţa şi producţia de sebum în exces
Fiind bogată în polifenoli, cum ar fi acidul cinamic, cinamaldehida şi diverse flavonoide, scorţişoara are proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante care ajută la combaterea radicalilor liberi ce dăunează celulelor și a căror acumulare poate genera boli cronice grave, de la cele cardiovasculare până la cancer. În același timp, extractele de scorţişoară pot ajuta în combaterea unor afecţiunilor comune ale pielii - curăţă şi apără tenul împotriva unor bacterii şi ciuperci, inclusiv Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus şi Candida albicans, care provoacă abcese, eritem, furunculi și reduce şi estompează acneea, roşeaţa și producţia de sebum în exces.
Potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat în SUA de Talker Research, scorțișoara va fi aroma vedetă a toamnei 2024