de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Fruct frumos colorat și delicios, un adaos foarte apreciat la multe feluri de mâncare exotice și element de bază în bucătăria caraibiană, ackee este deopotrivă un deliciu și un vindecător.
Alungă balonarea și crampele abdominale
La început verde, ackee se transformă treptat într-un fruct galben, portocaliu și apoi roșcat, foarte ușor de recunoscut datorită formei distincte și foarte apreciat pentru aromă, ca și pentru beneficiile pe care le aduce sănătății. Întâlnit în toate piețele din Jamaica, ingredient al felului culinar național, ackee este plin de vitamine, nutrienți și componente organice care îl fac un aliat al sănătății. De exemplu, potrivit cercetărilor care i-au vădit conținutul, ackee este plin de fibre și, ca urmare, echilibrează microflora intestinală, susține peristaltismul, detoxifică natural, prelungește sațietatea și scade colesterolul. Toate acestea în timp ce combate balonarea și crampele abdominale. Odată cu scăderea colesterolului prin intermediul fibrelor, ackee aduce organismului și potasiu, care flexibilizează arterele, fructul fiind faimos și pentru combaterea aterosclerozei, scăderea tensiunii arteriale și, în general, pentru contribuția la buna funcționare a sistemului cardiovascular.
Menține țesutul muscular
Unul dintre avantajele majore ale consumului de ackee este aportul de proteine. Mai rar prezente în fructe, acestea se găsesc în cantitate apreciabilă în deliciul jamaican, care astfel contribuie la construcția celulelor și menținerea țesutului mus- cular. De asemenea, ackee este plin de minerale importante, inclusiv calciu, fosfor și zinc, toate acestea susținând sistemul osos, prevenind osteoporoza, demineralizarea oaselor și scăzând riscul de fracturi. Pe de altă parte, prin acizii grași esențiali pe care îi conține, precum și cu ajutorul antioxidanților pe care îi furnizează, ackee este un aliat al bunei funcționări a creierului, ținând la distanță afecțiunile neurodegenerative. În același timp, prezența ackee în dietă este de natură să combată anemia, fructul fiind nu doar un furnizor de vitamine de calibru, ci și de fier, care fortifică organismul și susține transportul oxigenului către organe.
Pont.Prin aportul semnificativ de vitamina C, ackee fortifică sistemul imunitar