de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
De peste 5.000 de ani, busuiocul-sfânt este folosit în gastronomia asiatică, dar popularitatea sa enormă este generată de utilizarea în scop terapeutic, sub formă de frunze, tulpini sau flori. Această plantă adaptogenă a demonstrat, pe parcursul studiilor oamenilor de știință, proprietăți de excepție pentru echilibrul dintre minte și corp, pentru prevenție și vindecare.
Reglează hormonii bunăstării psihice
Datorită acțiunii sale adaptogene, busuiocul-sfânt întărește rezistența organismului, astfel încât adaptarea la factorii de mediu mai puțin favorabili să fie posibilă. Situațiile stresante duc în timp la producerea de cortizol, denumit și „hormonul stresului”, iar nivelurile ridicate sunt nocive pe termen lung, deoarece duc la scăderea imunității și inflamarea întregului organism, apariția afecțiunilor digestive sau cardiovasculare, declanșarea tulburărilor anxioase. Aici intervin frunzele de busuioc-sfânt, care au proprietăți comparabile ca eficiență cu medicamentele antidepresive. Potrivit cercetărilor, consumul regulat a 500 mg extract de plantă diminuează stările de neliniște, îmbunătățește memoria și crește predispoziția spre sociabilitate. În plus, planta induce echilibrul emoțional și reduce epuizarea reglând nivelul unor neurotransmițători din creier precum serotonina și dopamina, hormoni considerați în lumea neuroștiinței ca fiind esențiali în menținerea bunăstării psihice. În aceste cazuri se recomandă ceaiul de busuioc-sfânt, preparat conform indicațiilor de pe ambalaj, sau capsulele pe bază de plantă, administrate la recomandarea și în dozele prescrise de specialist.
Are proprietăţi antibacteriene
Un studiu publicat în revista Journal of Ethnopharmacology a relevat funcția de imunomodulator a busuiocului-sfânt, cercetarea clinică evidențiind creșterea semnificativă a anticorpilor voluntarilor care au participat la teste. De asemenea, conținutul ridicat de antioxidanți și micronutrienți din compoziția busuiocului-sfânt a demonstrat protecție imunitară și capacitatea de a neutraliza acțiunea nocivă a radicalilor liberi, sporind rezistența organismului în lupta cu diverse afecțiuni. De altfel, în medicina ayurvedică, planta este apreciată din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale antivirale și antibacteriene, esențiale în lupta cu patogenii responsabili pentru declanșarea unor serii de infecții în organism. Mai multe studii au confirmat capacitatea acestei plante de a trata eficient tusea și răceala, îmbunătățind răspunsul imun al organismului. Pe de altă parte, prin intermediul compușilor antiinflamatori, busuiocul-sfânt este considerat un aliat împotriva astmului și bronșitei alergice.
Aliat împotriva diabetului de tip II
Busuiocul-sfânt aduce organismului vitamine, minerale și fitonutrienţi. De exemplu, planta este o sursă excelentă de clorofilă, calciu, fier, zinc, mangan, fosfor, precum și vitamina C, vitamine liposolubile (A și K), și compuși activi precum acid ursolic, linalol, carvacrol, acid rosmarinic, luteină, estragol sau zeaxantină. În același timp, planta este considerată un tratament naturist eficient pentru pacienții diagnosticați cu diabet de tip II, întrucât are capacitatea de a diminua nivelul de zahăr din sânge. Mai mult, utilizarea acestui remediu natural poate preveni simptome adesea asociate cu prediabetul, precum rezistența la insulină, hipertensiunea arterială și fluctuațiile de greutate. Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea de Agricultură și Tehnologie din Azad (India), administrarea frunzelor de busuioc-sfânt a generat scăderea glucozei din sânge cu 21 mm/dl în perioada dintre mese, cât și la scăderea acesteia după mese cu până la 15.8 mm/dl - echivalent cu 17.6%, respectiv 7.3%. Pe de altă parte, datorită efectului său antioxidant, busuiocul-sfânt favorizează detoxificarea organismului.
Este un adevărat pansament gastric
Potrivit articolelor de specialitate, efectele benefice ale busuiocului-sfânt se extind și în amintita sferă a reglării nivelului de cortizol, care influențează nu doar bunăstarea psihică, ci și densitatea osoasă, capacitatea de a învăţa sau apariția bolilor cardiace. Pe de altă parte, busuiocul-sfânt are o îndelungată tradiție de utilizare pentru tratarea afecțiunilor care au la bază inflamațiile, cum sunt durerile pacienților diagnosticați cu artrită reumatoidă. Atât consumul de ceai, cât și de suplimente pe bază de plantă, ca și compresele aplicate local pot fi de ajutor. În același timp, preparatele pe bază de busuioc-sfânt sunt un remediu alternativ eficient pentru calmarea simptomelor unor afecțiuni stomacale precum ulcerul sau gastrita, dar fără efectele adverse ale medicamentelor din același spectru. Adevărat pansament gastric, planta poate stimula în mod natural puterea de refacere a stomacului prin scăderea acidității, echilibrarea secrețiilor mucoasei, îmbunătățirea calității și prelungirea vieții celulelor.
Uleiul, adjuvant în sănătatea gingiilor
Busuiocul-sfânt este și un redutabil vindecător extern. Astfel, proprietățile sale antibacteriene, antivirale, antifungice, antiinflamatoare și analgezice recomandă planta ca remediu eficient împotriva infecțiilor și leziunilor externe (ulcere bucale, acnee, cicatrici). Extractul din frunzele busuiocului-sfânt dezinfectează și accelerează vindecarea, iar pentru îngrijirea rănilor, frunzele plantei pot fi folosite sub formă de cataplasmă. Totodată, uleiul de busuioc-sfânt este faimos pentru o serie de proprietăți terapeutice notabile, demonstrate de-a lungul secolelor. Astfel, acest ulei este utilizat cu succes prin difuzarea în încăpere și tratarea durerilor de cap, stărilor de anxietate sau insomniei, prin inhalare în caz de infecții ale tractului respirator, prin aplicații topice (diluat cu ulei purtător) împotriva infecțiilor fungice, ca și prin clătirea cavității bucale, în scopul menținerii sănătății gingiilor. De asemenea, potrivit tradiției ayurvedice, uleiul de plantă poate contribui la combaterea unor neplăceri cum sunt balonarea abdominală, tranzitul intestinal lent sau crampele stomacale.
Reduce disfuncţionalităţile sexuale
Fitonutrienții și uleiurile esențiale din busuiocul-sfânt protejează organismul de îmbătrânirea prematură, legată de apariția obezității, inflamației cronice, bolilor cardiovasculare etc.). În plus, ca adaptogen, planta îmbunătățește metabolismul, reduce disfuncționalitățile sexuale și protejează țesuturile corpului. În paralel, busuiocul-sfânt acționează ca un tonic puternic al organismului, stimulând și energizând corpul pe tot parcursul zilei. Nu întâmplător curele cu această plantă sunt considerate modalități eficiente de prevenire a bolilor cronice, busuiocul-sfânt fiind creditat inclusiv cu proprietatea de a stimula activitatea celulelor sănătoase și astfel de a ține la distanță diverse tipuri de cancer.