Main menu

header

1000 8 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Atunci când sunt copți sau fierți, cartofii dulci devin un aliment fără grăsimi - asta în timp ce gustul lor plăcut și textura bogată îi fac o garnitură delicioasă. Versatile în gastronomie, aceste legume aduc organismului o cantitate apreciabilă de nutrienți importanți, în frunte cu antioxidanții, creditați de oamenii de știință cu un efect extins de protecție în fața unui mare număr de boli grave.

Încetinesc dezvoltarea anumitor tipuri de celule canceroase

Deși nu există „superalimente” care pot preveni în totalitate cancerul, s-a demonstrat că o dietă sănătoasă poate reduce riscul apariției temutei boli. Antioxidanții sunt în prima linie a compușilor din alimente care ajută la apărarea organismului în fața daunelor generate de radicalii liberi și a daunelor celulare. Pe acest segment, cartofii dulci se remarcă în mod deosebit. Studiile au sugerat că în coaja acestora există antioxidanți care pot ajuta la reducerea semnificativă a procesului de oxidare, scăzând astfel riscul de cancer. Prin aportul de antocianine, cartofii dulci pot încetini dezvoltarea anumitor tipuri de celule canceroase, cum ar fi cele de vezică urinară, de colon sau de sân. De asemenea, cartofii dulci au un conținut ridicat de fibre, iar acestea au confirmat, pe parcursul unui mare număr de studii, că susțin un sistem digestiv sănătos, previn ulcerul duodenal și gastric, detoxifică, întrețin o microfloră în care predomină bacteriile „bune”, scad inflamația intestinală și nivelul colesterolului.

„Repară” acuitatea vederii nocturne

Un cartof dulce de 200 de grame aduce organismului dublul necesarului zilnic de betacaroten, un antioxidant de calibru, care susține funcția imunitară. O serie de studii au confirmat faptul că polizaharidele din această legumă pot stimula răspunsurile imune și reglează imunitatea adaptativă (cunoscută și ca imunitate dobândită). Mai mult, betacarotenul din cartofii dulci este transformat în vitamina A, folosită pentru a forma receptori de detectare a luminii, consumul acestor rădăcini fiind astfel creditat cu proprietatea de a îmbunătăți sănătatea ochilor și acuitatea vederii, în special a celei nocturne. Un studiu publicat de Food & Nutrition Research a constatat că această legumă conține un grup specific de antioxidanți, care s-au dovedit benefici pentru ochi. În plus, o serie de cercetări recente au evidențiat faptul că un consum moderat de cartofi dulci poate contribui la reglarea nivelului zahărului din sânge în cazul pacienților diagnosticați cu diabet de tip II. Practic, această legumă poate înlocui cartofii albi, întrucât are indicele glicemic mult mai mic.

Prin aportul de vitamina C, cartofii dulci ţin organismul la adăpost de infecţii

Flexibilizează arterele

Mai multe cercetări sugerează că anumiți compuși vegetali protectori din cartofii dulci, în principal fenolii și antocianii, sunt benefici pentru buna funcționare a creierului și protejarea acestuia de bolile neurodegenerative, prin diminuarea neurotoxicității și susținerea memoriei. Pe de altă parte, ca sursă importantă de potasiu, această legumă este un aliat al sănătății inimii - reglează tensiunea arterială, flexibilizează arterele, reduce riscul de atac de cord. Totodată, compușii vegetali din cartofii dulci au acțiune protectoare la nivelul ficatului, reducând inflamația și oxidarea acestui organ care îndeplinește sute de funcții.