de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Cunoscut și sub denumirea de fasole egipteană, năutul este un aliment care a stat alături de oameni milenii la rând - a început să fie cultivat în jurul anului 3.000 î.Hr. În zilele noastre, și-a câștigat popularitatea prin valorile nutriționale deosebite și efectele benefice pentru sistemele organismului.
Bogat în fibre
Năutul aduce corpului calorii, carbohidrați, proteine, fibre, minerale (fier, magneziu, zinc, fosfor, calciu, seleniu), precum și antioxidanți de calibru: vitamina C și betacaroten. Datorită tuturor substanțelor nutritive pe care le conține, năutul ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, în primul rând pentru că are un indice glicemic mic, dar și pentru că este o sursă bună de fibre, care încetinesc absorbția carbohidraților, ajutând astfel la un control mai bun al zahărului din sânge. Un studiu clinic realizat în Australia a evidențiat că un consum de 728 de grame de năut pe săptămână a generat reducerea nivelului de insulină din organism, factor extrem de important în controlul glicemiei. În plus, fibrele mențin sănătatea sistemului digestiv, echilibrează microbiomul, scad colesterolul (în principal pe cel „rău”, LDL) și trigliceridele, consumul de năut fiind astfel recomandat pentru susținerea pe care o acordă sistemului cardiovascular.
Ţine la distanţă osteoporoza
Mineralele și alți nutrienți din compoziția năutului contribuie la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor, prevenind astfel apariția osteoporozei. În același timp, consumul de năut a demonstrat că poate furniza corpului colină, un nutrient esențial pentru creier și funcțiile sistemului nervos, care joacă un rol important în menținerea bunei dispoziții, în memorare și învățare. Totodată, prin bogăția de nutrienți pe care îi aduce organismului, năutul previne apariția anemiei și contribuie la buna oxigenare a organelor și țesuturilor, în principal prin aportul de fier. Concret, 165 de grame de năut asigură aproximativ jumătate din necesarul zilnic recomandat din acest mineral.
Potrivit oamenilor de știință, năutul este o sursă de saponine, compuși care pot preveni creșterea anumitor tumori cancerigene