Main menu

header

1002 9 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Rășină nobilă, prezentă în Biblie, smirna furnizează un ulei de excepție, studiat din perspectiva unor proprietăți terapeutice remarcabile, interne și externe.

Poate anihila bacterii rezistente la medicamente

Uleiul de smirnă rezultă din distilarea la aburi a rășinei - transformându-se într-un lichid prețios, cu o nuanţă ca de chihlimbar şi miros de pământ. Remediu tradițional în medicina Ayurveda și în cea chineză, acest ulei are numeroase întrebuințări, de la cele interne la cele externe. Oamenii de ştiinţă au confirmat, de exemplu, capacitatea smirnei de a anihila bacteriile, fiind utilizată de secole în acest scop - un studiu recent a certificat că arderea acestei rășini diminuează conţinutul de bacterii din aer cu până la 68%, iar aroma sa puternică stimulează sistemul imunitar să producă mai multe globule albe, ce distrug patogenii care reușesc să pătrundă în organism. În ceea ce privește uleiul de smirnă, mai multe teste de laborator au relevat faptul că proprietățile rășinii sunt prezente în acest lichid cu miros îmbătător, care poate anihila inclusiv bacterii rezistente la medicamente sau specia care provoacă boala Lyme.

Tratează piciorul-atletului

Datorită proprietăţilor antimicrobiene, smirna este folosită în mod tradiţional pentru a ameliora infecţiile şi inflamaţiile din cavitatea bucală. Anumite paste de dinţi şi ape de gură conţin ulei de smirnă, fiind aprobate de autoritățile de reglementare în domeniu. Mai mult decât atât, un studiu a relevat faptul că atunci când pacienți diagnosticați cu sindromul Behcet - boală rară, caracterizată de inflamarea vaselor de sânge de la nivelul întregului corp și care poate afecta pielea, ochii, gura, plămânii, încheieturile, sistemul digestiv și creierul - au folosit o apă de gură cu smirnă pentru a-și trata rănile din cavitatea bucală de patru ori pe săptămână, 50% dintre participanți au înregistrat diminuarea semnificativă a durerii, iar 19% s-au vindecat aproape complet. De altfel, testele de laborator au confirmat faptul că apa de gură cu ulei de smirnă poate fi de folos împotriva gingivitei. Pe de altă parte, uleiul de smirnă are un renume consolidat pe direcția accelerării vindecării afecțiunilor pielii, un test in vitro confirmând faptul că a inhibat cu 61% proliferarea a cinci tipuri de fungi, inclusiv pe cei care provoacă negi şi piciorul-atletului.

Grație conținutului de antioxidanți, uleiul de smirnă combate stresul oxidativ

Atenuează durerea

Uleiul de smirnă conţine compuşi ce interacţionează cu receptorii creierului, ceea ce recomandă acest tip de ulei împotriva durerilor, ca analgezic natural, fără efectele secundare cunoscute ale medicamentelor destinate acestui scop. În același timp, smirna a demonstrat că poate bloca şi producerea de substanțe care conduc la apariţia inflamaţiilor. Un studiu clinic care s-a derulat pe o perioadă de șase luni a pus în lumină faptul că atunci când persoanele predispuse la migrene au luat un supliment cu compuşi de smirnă, durerile au fost diminuate chiar și cu două treimi - și ca durată, și ca intensitate. Prin tradiție, aplicarea uleiului de smirnă local și masajul blând au efect de calmare a durerilor, aspect pentru care rășina este faimoasă din timpuri străvechi. Uleiul de smirnă poate fi inhalat sau aplicat topic, dar nu trebuie ingerat.