de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Bulgurul, aliment obținut prin procesarea grâului, este recunoscut pentru valoarea sa nutrițională ridicată și prin tezaurul de vitamine și efectele benefice asupra organismului. Procesarea specifică obținerii bulgurului permite păstrarea unei cantități semnificative din prețiosul bob de grâu.
Este un nutrient esențial pentru dezvoltarea creierului fătului
Bulgurul este considerat un aliment integral, deoarece păstrează toate părțile bobului de grâu și reprezintă o opțiune alimentară plină de vitamine, în special cele din grupul B. În plus, bulgurul este o sursă de folat (acid folic), un nutrient esențial pentru dezvoltarea creierului fătului, mai ales în primele trei luni de sarcină. Pe de altă parte, consumul de bulgur aduce organismului fibre, iar ca urmare, acest aliment ajută la menținerea senzației de sațietate pentru perioade îndelungate, ceea ce poate preveni supraalimentarea și, implicit, ajută la menținerea greutății optime. În plus, bulgurul poate favoriza creșterea bacteriilor intestinale benefice, susținând astfel sănătatea intestinală și funcția digestivă optimă.
Combate acțiunea nocivă a radicalilor liberi
Potrivit oamenilor de știință care i-au studiat conținutul, bulgurul are niveluri mai mari de proteine, calciu și fier decât alte cereale și, de asemenea, este un aliment natural, procesat fără utilizarea de substanțe chimice sau aditivi, având un potențial antioxidant ridicat. În aceste condiții, consumul delicioasei cereale contribuie la menținerea sănătății inimii, reducând riscul de accident vascular cerebral și de insuficiență cardiacă, susține sănătatea sistemului osos și transportul oxigenului către organe și țesuturi. În același timp, prezența bulgurului în dietă este de natură să combată stresul oxidativ și acțiunea nocivă a radicalilor liberi, a căror acumulare poate genera boli cronice grave.
Bulgurul are un indice glicemic mic, aspect benefic pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care vor să-și țină sub control nivelul glicemiei