Main menu

header

1002 8 3de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Un studiu de ultimă oră a relevat încă o proprietate uimitoare a avocado: capacitatea de a preveni instalarea diabetului. Această descoperire extinde lista de beneficii pentru sănătate ale unui fruct care a căpătat în ultima perioadă supranumele de „magic”.

Preîntâmpină sindromul metabolic

Un nou studiu, publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, a identificat o legătură între consumul de avocado și reducerea riscului de diabet la adulți. Cercetătorii de la Centrul de Nutriție din Mission Viejo, California, au studiat obiceiurile alimentare și datele de diagnosticare pentru diabetul zaharat din Sondajul național mexican de sănătate și nutriție în anii 2012, 2016 și 2018, cu peste 60% dintre respondenți suferind de obezitate abdominală. „În rândul femeilor, acest studiu a arătat că un consum regulat de avocado a generat un risc de diabet cu 20% mai redus, chiar și după ajustarea pentru diverși factori, cum ar fi vârsta, nivelul de educație, greutatea corporală, activitatea fizică și altele”, arată expertul Feon Cheng. Spre deosebire de majoritatea altor fructe, avocado conține zero grame de zahăr natural per porție și nu afectează răspunsul glicemic. De asemenea, specialiștii au remarcat că fructul „conține numeroase vitamine, minerale și fitochimice care pot contribui la prevenirea sindromului metabolic”.

Vă fereşte de degenerescență maculară

Tanya Freirich, dietetician din Carolina de Nord, susține că „avocado este o alegere alimentară incredibil de sănătoasă, întrucât este plin de grăsimi Omega 3, bogat în fibre, magneziu, potasiu și vitaminele C, E și K, dar sărac în carbohidrați”. Ca urmare, potrivit rezultatelor unor cercetări anterioare, acest fruct cu un tezaur de grăsimi mononesaturate este o manieră delicioasă de a reduce colesterolul LDL („rău”). Participanţii la un studiu clinic care au consumat zilnic avocado au înregistrat o scădere a colesterolului total cu 2,9 miligrame per decilitru (mg/dL) şi a colesterolului LDL cu 2,5 mg/dL. Totodată, fructul conţine luteină şi zeaxantină, două fitochimicale care se găsesc în ţesutul ocular și care au efect antioxidant, prevenind daunele cauzate vederii de lumina UV și scăzând riscul de degenerescență maculară legată de înaintarea în vârstă. Pe de altă parte, o jumătate de avocado asigură aproximativ 18% din doza zilnică recomandată de vitamina K, în acest fel fructul contribuind la sănătatea oaselor, prin creşterea absorbţiei de calciu.

„Pentru a reduce riscul de diabet, pe lângă includerea avocado în alimentație, este necesară și reducerea zaharurilor adăugate“ (Tanya Freirich, dietetician, Carolina de Nord)

Este important pentru o sarcină fără probleme

Avocado este o sursă bună de acid folic, care joacă un rol important în sănătatea alimentară general și atenuează simptomele depresiei. Avocado este important și pentru o sarcină sănătoasă, reducând riscul de avort spontan şi de anomalii de tub neural. De altfel, fructul este recomandat și pentru starea generală bună a viitoarelor mame. Totodată, prin aportul de fibre, avocado ajută la prevenirea constipaţiei, la menţinerea sănătăţii tractului digestiv, la excreția toxinelor şi la scăderea riscului de cancer de colon.