de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Grație unui conținut nutrițional remarcabil, perele sunt omniprezente în dieta persoanelor care își doresc un stil sănătos de viață. În plus, sunt delicioase, versatile în gastronomie și energizează organismul în mod natural.
Dizolvă acidul uric
Perele sunt o modalitate excelentă de a optimiza nivelul vitaminelor din organism și sunt recomandate tuturor, indiferent de vârstă. Proprietăţile acestor fructe sunt diuretice, depurative, laxative, uricolitice (dizolvă acidul uric), remineralizante. Prin urmare, consumul de pere poate fi util în cazuri de reumatism, gută sau artrită. Pe de altă parte, bogăția de nutrienți din aceste fructe delicioase este un aliat împotriva anemiei. De asemenea, coaja perelor conține fibre și pectină, consumul acestor fructe fiind benefic persoanelor cu dezechilibre digestive, întrucât combat simptomele specifice colitei, balonarea și constipația. În același timp, perele pot fi utile pentru eliminarea grăsimii şi combaterea retenţiei de lichide, întrucât au un conţinut caloric scăzut şi o putere diuretică ridicată.
Îmbunătățesc rezistența vaselor de sânge
Prezenţa flavonoidelor în pere le conferă proprietăţi antioxidante, consumul acestor fructe fiind de natură să încetinească îmbătrânirea, să întărească ţesuturile şi să îmbunătățească rezistența şi permeabilitatea vaselor de sânge, având astfel un rol benefic în anumite boli vasculare degenerative. Pe de altă parte, acești antioxidanți au fost asociați de numeroase studii cu proprietatea de a scădea riscul de stres oxidativ. De altfel, tot în dreptul acestor fructe delicioase specialiștii menționează capacitatea de a scădea nivelul colesterolului, iar prin aportul de vitamina C, contribuie la susținerea bunei funcționări a musculaturii și a sistemului imunitar. La rândul lor, epicatechina, catechina şi acidul cafeic din pere ajută la creşterea apărării organismului, reduc inflamaţia şi activează celulele care elimină viruşii.
Prin aportul de calciu, perele susţin sănătatea sistemului osos şi a danturii
Chec cu pere
Ingrediente: 250 g făină albă, 50 g cacao, 150 g zahăr tos, 6 ouă, 6 linguri cu ulei, 1 praf de sare, 1 linguriţă cu praf de copt, 3 pere, 1 lingură cu zahăr brun, 1 linguriţă cu scorţişoară, 1 plic cu zahăr vanilat, zeama de la 1/2 lămâie, 1 litru de apă, zahăr pudră (pentru decor).
Mod de preparare: perele se spală, se curăţă de coajă, li se scoate cotorul şi se pun într-o cratiţă cu apă împreună cu zahărul brun, zeama de lămâie, scorţişoara, zahărul vanilat. Se fierb timp de zece minute, la foc mic. Între timp, se separă gălbenuşurile de albuşuri, iar acestea din urmă se mixează cu praful de sare până devin o spumă tare, apoi se adaugă zahărul tos şi se bat în continuare până se obţine o compoziție fermă. Gălbenuşurile se amestecă cu uleiul şi se pun peste albuşuri, apoi se pune făina amestecată cu cacaua și praful de copt şi se amestecă cu o spatulă, de jos în sus, cu mişcări lente. Perele fierte se pun la scurs într-o sită, pentru câteva minute. Într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt se pune jumătate din compoziție şi se aşază perele încet, la o distanţă aproximativ egală, apoi se pune şi restul de aluat de jur împrejurul fructelor. Se introduce tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de 40 de minute.