Main menu

header

1002 8 2de Liviu Rusu şi Adrian Barna

Cultivat de mii de ani, apreciat pentru faptul că poate fi gătit în diferite moduri (la abur, fiert, pe grătar sau la cuptor), sparanghelul își păstrează proprietățile, oferă numeroase beneficii pentru sănătate și este unul dintre cele mai importante alimente pentru o dietă echilibrată, care să sporească longevitatea.

Susține sănătatea dinților și oaselor

Sparanghelul conţine o cantitate însemnată de nutrienţi cu rol major în prevenirea unora dintre cele mai grave boli ale vremurilor contemporane. Cu un conţinut de zahăr foarte scăzut, această legumă aduce organismului o mulţime de vitamine - de exemplu, doar câteva bucăţi de sparanghel conţin 22% din valoarea zilnică recomandată de acid folic, iar acest aport este foarte important: contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos, ține la distanță tulburările neurologice, ajută la întărirea sistemului imunitar, are rol în atenuarea stărilor depresive și previne anemia megaloblastică (rezultată din deficitul vitaminei B12). În același timp, sparanghelul conține minerale esenţiale şi o cantitate importantă de acizi graşi Omega 3, fiind astfel un mare aliat al sănătății inimii (contribuie la diminuarea tensiunii arteriale), al funcționării musculaturii și al susținerii pe termen lung a dinților și oaselor.

Scade nivelul colesterolului

Plin de antioxidanți (glutation, vitamina C, betacaroten, zinc, mangan, seleniu), sparanghelul este o excelentă opțiune alimentară împotriva radicalilor liberi care duc la îmbătrânirea organismului şi la deteriorarea celulelor. În legătură directă cu această acțiune, acest aliment este evaluat din perspectiva unor potențiale efecte anticancer, în special de vezică urinară, sân, colon, pulmonar sau ovarian. De asemenea, prin conţinutul crescut de fibre, sparanghelul îmbunătăţeşte digestia, combate constipația, scade nivelul colesterolului și contribuie la detoxificarea naturală a organismului. În plus, consumul acestui aliment de excepție prelungește sațietatea, fiind recomandat pentru pierderea kilogramelor în plus.

Prin conţinutul crescut de quercetină, saponine, rutină, luteină și zeaxantină, sparanghelul combate inflamația din organism