de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Seva uscată, sub formă de rășină sau gumă, a rădăcinii plantei ferula asafoetida este un adevărat star al bucătăriei indiene și al medicinei tradiționale Ayurveda. Numită hing, pulberea rezultată din măcinarea acestui dar al naturii are numeroase virtuți terapeutice, dintre care unele au fost confirmate de studiile oamenilor de știință.
Sporește eliberarea de bilă din ficat
Hingul este cunoscut pentru mirosul său puternic și înțepător, care se datorează concentrației mari de compuși ai sulfului pe care îi conține, dar atunci când este gătit, condimentul își schimbă complet aroma, fiind apreciat pentru gustul considerat similar cu al prazului și chiar al cărnii. Pe de altă parte, rășina este frecvent utilizată în medicina ayurvedică pentru a trata diverse probleme digestive, cum sunt balonarea, acumularea de gaze și simptomele colonului iritabil. Un studiu clinic de 30 de zile, care a inclus adulți cu indigestie moderată până la severă, a demonstrat că voluntarii care au luat capsule de 250 mg cu hing de două ori pe zi au raportat îmbunătățiri semnificative ale calității generale a vieții. Oamenii de știință au stabilit că acest condiment poate stimula digestia prin creșterea activității enzimelor digestive și sporește eliberarea de bilă din ficat, necesară pentru digerarea grăsimilor.
Protejează împotriva inflamației cronice
Cercetările actuale au relevat faptul că hingul este o sursă bună de antioxidanți - taninuri și flavonoide în principal. Acești compuși ajută la protejarea celulelor împotriva potențialelor daune cauzate de moleculele instabile numite radicali liberi și, ca urmare, previn inflamația cronică și diabetul de tip II. O serie de studii pe animale de laborator au evidențiat capacitatea hingului de a relaxa mușchii netezi ai căilor respiratorii, ceea ce ar putea plasa condimentul pe lista unor ingrediente din formulări împotriva astmului. Tot în dreptul hingului, specialiștii au identificat efecte antibacteriene, antifungice și antimicrobiene, cercetările punând în lumină faptul că acest condiment este eficient împotriva unor agenți patogeni cum ar fi diferite tulpini de bacterii Streptococcus.
Un studiu clinic recent a constatat că administrarea a 250 mg hing, de două ori pe zi, a ajutat la reducerea nivelului de zahăr din sângele voluntarilor
Remediu împotriva pierderilor de memorie
Hingul a fost folosit de mii de ani pentru a aroma mâncărurile - inclusiv vechii romani obișnuiau să depoziteze pulberea aurie pentru a fi folosită pe post de condiment. Astăzi, având proprietatea de a relaxa vasele de sânge, hingul este luat în considerare ca potențial agent de tratare a hipertensiunii arteriale. Mai multe cercetări de laborator au constatat că acest condiment poate ajuta la oprirea creșterii și răspândirii anumitor celule canceroase, cum ar fi ale cancerului de sân și de ficat. În plus, studiile pe animale au indicat că pulberea exotică are un efect de protejare a sistemului nervos și a creierului, prevenind pierderile de memorie și leziunile nervoase.