de Georgiana Mihalcea
Tincturile, preparate străvechi şi utilizate de milenii, au jucat un rol esențial în medicina tradițională, oferind soluții naturale pentru o gamă variată de afecțiuni. Aceste extracte concentrate, realizate din plante medicinale și alcool, erau folosite în multe culturi pentru vindecarea bolilor și menținerea sănătății. În contextul reîntoarcerii la remedii naturale, tincturile și rețetele antice atrag din nou atenția datorită efectelor lor terapeutice și eficiente. Unul dintre principalele avantaje ale tincturilor este faptul că oferă o concentrație ridicată de substanțe active din plante, care sunt absorbite rapid în organism. Spre deosebire de ceaiuri sau capsule, tincturile pot fi păstrate pentru perioade lungi de timp fără a-și pierde proprietățile. De asemenea, doza poate fi ajustată ușor, iar administrarea lor este simplă - câteva picături diluate în apă sau direct pe limbă.
Tinctura de propolis
Folosită încă din Antichitate, aceasta este realizată din 30 g propolis brut și 100 ml alcool 70% (72 ml alcool 960 diluat cu 28 ml apă distilată). Propolisul brut se sfărâmă în bucăți cât mai mici, apoi se adaugă într-un recipient din sticlă, de preferabil închis la culoare. Se completează în recipient (borcan) cu alcool de concentrație/tărie, tăria ideală a alcoolului este de 70 de grade. Dacă avem alcool de 96 de grade se va dilua cu apă distilată până la 70 de grade, pentru a nu arde polifenoli din propolis. Polifenolii sunt o categorie de compuşi care se regăsesc în mod natural în propolis și au rol antioxidant (pot neutraliza radicalii liberi care afectează celulele și cresc riscul de cancer, de diabet, de boli cardiovasculare) și antiinflamator (pot scădea riscul de apariţie a numeroase boli cronice). Borcanul cu propolis și alcool se va închide, se va amesteca energic, iar apoi se va lăsa minimum două săptămâni la macerat, într-un loc întunecat. Se agită zilnic. Timpul de macerare ideal este de aproximativ 40 de zile. După încheierea procesului, tinctura va fi strecurată printr-o sită deasă și va fi pusă în sticlă brună sau depozitată la întuneric. Este cunoscută pentru efectele sale antibacteriene, antivirale și antifungice, fiind recomandată pentru afecțiuni respiratorii, răni, ulcerații și pentru întărirea sistemului imunitar. De aseme- nea, poate fi folosită și în tratarea durerilor de gât, răcelilor, și ca antiseptic local.
Tinctura de ginseng
Ginsengul este o plantă originară din Asia, utilizată de mii de ani în medicina tradițională chineză. Pentru preparare se recomandă utilizarea unui alcool de cel puțin 80 de grade sau chiar mai mult. Este indicat ca acesta să fie fără adaos de zahăr, cum ar fi alcool de cereale, vodcă sau whisky. Tăiaţi rădăcina de ginseng în bucăţi şi puneți-le într-un borcan. Utilizați un raport de 50 g rădăcină uscată la 250 ml alcool. Lăsați amestecul să stea între şase și opt săptămâni într-un loc ferit de lumină, agitând la fiecare două zile. După ce amestecul s-a înmuiat, strecurați lichidul și păstrați-l într-un vas închis ermetic, într-un loc răcoros și întunecat. Începeți administrarea cu o doză de o linguriță pe zi și creșteți după cum este necesar. Tinctura de ginseng este renumită pentru capacitatea sa de a stimula vitalitatea și de a combate oboseala. Este folosită pentru creșterea nivelului de energie, întărirea sistemului imunitar și îmbunătățirea funcției cognitive. De asemenea, ginsengul are proprietăți adaptogene, ajutând organismul să facă față stresului.
Tinctura de echinacea
Echinacea este o plantă originară din America de Nord, folosită de nativii americani pentru tratarea infecțiilor și rănilor. Aveți nevoie 50 de grame de rădăcină de echinacea (aproximativ o cană şi jumătate) și de 750 ml vodcă de peste 80 de grade. Puneți rădăcina într-un borcan și turnați deasupra vodca. Acoperiți borcanul cu un capac și agitați bine. Continuați să faceți asta în fiecare zi timp de o săptămână și apoi la fiecare câteva zile în timp ce se macerează în următoarele şase săptămâni. Veți observa că rădăcina de echinacea se va extinde pe măsură ce absoarbe alcoolul. Dacă rădăcinile se dilată atât de mult încât alcoolul nu le mai acoperă, mai adăugați puțină vodcă. După şase săptămâni, agitați produsul și strecurați-l cu un tifon. Folosind o pâlnie mică, turnați tinctura în sticle cu picurătoare curate pe care e de preferat să le păstrați într-un loc răcoros, întunecat. Echinacea este cunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar. Tinctura de echinacea este folosită în prevenirea și tratarea răcelilor și gripei, precum și a altor infecții respiratorii. Este eficientă și în combaterea infecțiilor recurente ale tractului urinar.
Tinctura de pelin
Pelinul este una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute, folosită încă din Antichitate. Pentru a face tinctura de pelin puneți frunze proaspete de pelin într-un borcan curat și acoperiți cu vodcă sau cu rachiu de minimum 40% vol. Lăsați amestecul timp de cel puțin două săptămâni, agitând în fiecare zi. Apoi strecurați materia vegetală, aceasta poate fi compostată. Lichidul se păstrează într-un dulap întunecat sau la frigider. Este recomandat să se administreze cel puțin un an. Pelinul este folosit în mod tradițional pentru a trata problemele digestive, cum ar fi balonările, indigestia și paraziții intestinali. De asemenea, tinctura de pelin poate ajuta la stimularea poftei de mâncare și la reglarea digestiei.
Tinctura de usturoi
Usturoiul, cunoscut pentru proprietățile sale medicinale încă din Antichitate. Pentru a prepara tinctura de usturoi aveți nevoie de 350 g usturoi și 220-250 ml alcool de 95-96 de grade, rom sau tărie. Este important să nu folosiți recipiente sau instrumente din metal pentru cojirea, zdrobirea sau colectarea usturoiului. Este permis doar instrumentarul din lemn, porțelan sau sticlă. După ce usturoiul a fost curățat și zdrobit îl puneți într-un borcan de sticlă și adăugați alcoolul. Închideți ermetic borcanul și țineți la frigider timp de zece zile, urmând ca în cea de-a 11-a zi să filtrați amestecul cu ajutorul unui tifon des. Lichidul curat, astfel obținut se ține la frigider încă două zile, în același borcan, după care se poate începe administrarea. Tinctura de usturoi este un puternic antibiotic natural, fiind folosită pentru combaterea infecțiilor bacteriene și virale. De asemenea, ajută la scăderea tensiunii arteriale, reducerea colesterolului și prevenirea bolilor cardiovasculare.